Johan Cruijff is diep beledigd

Johan Cruijff voelt zich diep beledigd door Ajax. Hij wil geen adviseur meer zijn voor de club. Vandaag verkondigt het erelid in zijn column in Voetbal International dat hij amper is geraadpleegd en dat zijn adviezen ,,het ene oor in en het andere zijn uitgegaan''.

Cruijff is verbijsterd door de beslissingen die Ajax vorige week nam. ,,Ik voel me ook in de maling genomen, ik had nog de illusie dat ik door de clubleiding serieus werd genomen. Met de aanstelling van Co Adriaanse als directeur betaald voetbal is gebleken dat mijn adviezen het ene oor in en het andere uit zijn gegaan. Zoiets overkomt me geen tweede keer.''

Ajax-voorzitter Michael van Praag had gisteravond naar aanleiding van de kritiek een `goed' telefoongesprek met Johan Cruijff. De club betreurt de situatie die met Cruijff is ontstaan. Hoewel Ajax inhoudelijk niet in wil gaan op het gesprek of de column en hoewel Cruijff ,,een stapje terug doet'' blijft de club Cruijff in de toekomst op de hoogte houden van de ontwikkelingen. De berichten dat beide partijen niet meer met elkaar zouden spreken, noemt Ajax onjuist. De club trok Adriaanse aan terwijl Cruijff bondscoach Frank Rijkaard en Ruud Krol als trainersduo had aanbevolen. Piet Keizer zou volgens Cruijff bestuurslid technische zaken moeten worden, maar ook dit advies nam Ajax niet over.

Cruijff voelt zich gebruikt. ,,Mocht iemand daarom nog denken dat ik als adviseur van Ajax te boek sta, dan is dat bij deze uit de wereld. Het was de bedoeling dat ik dat zou worden, toen ik op 6 april vorig jaar tot erelid werd benoemd. Alleen is er nooit iets van terechtgekomen. Die paar keer dat er met me is gepraat kwam omdat ik zelf naar de club belde. Eenrichtingsverkeer waar ik de buik van vol heb.''

De laatste keer dat Cruijff contact opnam was een maand geleden. ,,Ik heb toen het signaal afgegeven dat ik beschikbaar was om wat mensen een hart onder de riem te steken. Daarop is een gesprek gevolgd tussen de commissie die nu de interne problemen onderzoekt en directeur Frank Kales. Ik heb bewust alleen over bijstelling van de structuur gesproken en nauwelijks over namen. Suggesties dat ik bepaalde vriendjes bij Ajax naar voren heb geschoven, slaan nergens op. Omdat in de huidige structuur geen enkele trainer een eerlijke kans krijgt.''

Cruijff had willen wachten met de aanstelling van een nieuwe trainer. ,,Je moet eerst de boel van de onderkant bijstellen, anders ben je bezig met een schijnoplossing. Ik heb er een paar uur voor uitgetrokken om dat te verduidelijken aan de commissie en de directeur. Daarna werd me gevraagd of ik de komende tijd beschikbaar wilde blijven als klankbord. Inmiddels is er een trainer ontslagen en weer een nieuwe trainer benoemd, maar net als voorheen heb ik niets meer van Ajax gehoord.''

Dat was ook een voorname reden van Cruijff niet op het eeuwfeest van Ajax te verschijnen. ,,Mij werd verweten dat ik niet op het eeuwfeest was. Buiten het feit dat ik geïrriteerd was over de afwijzing van het verzoek om mij met enkele oud-spelers de jeugdopleiding te laten doorlichten, had ik toen al mijn twijfels over hoe serieus ik eigenlijk door de commissie en directie was genomen. Daar komt nog eens bij dat ik altijd geleerd heb dat je je vrienden in nood leert kennen en niet op een feest.''

Cruijff meent dat men nu denkt dat hij ,,heel opportunistisch een bom onder Co Adriaanse wil leggen''. ,,Maar dat is te simpel. Al zes jaar geleden heb ik gewaarschuwd dat Van Gaal en Adriaanse bezig waren de opleiding bij Ajax de nek om te draaien. Alleen werd dat nog gecamoufleerd door de prestaties die Van Gaal boekte. Nu we vijf jaar verder zijn, blijkt dat wat ooit de trots van Ajax was totaal uit elkaar is gevallen. Terwijl het Bosman-arrest ideaal is voor clubs die moeten verkopen, heeft Ajax niemand meer in huis die in trek is.''

,,Was er vroeger bij de jeugd altijd sprake van samenwerking tussen scouts, leiders en trainers, nu wordt de een door de ander in negatieve zin besmet. De middelmaat regeert. Onder Van Gaal en Adriaanse is een organisatie bedacht, waardoor oud-spelers en echte clubmensen buitenspel zijn gezet. De terreinen zijn zo extreem afgebakend, dat het vroegere wij-gevoel verdwenen is. Neem bijvoorbeeld de twee sleutelposities van hoofdscout en directeur opleidingen. Hoofdscout Ton Pronk brengt in de huidige constructie niet alleen zelf een talent aan, hij beslist ook of zo'n speler mag blijven. Hetzelfde geldt voor de directeur opleidingen. Hij leidt niet alleen op, hij besluit daarna ook of iemand een contract krijgt. Wie bedenkt zoiets?''

De grootste zorg is dat de vereniging en de nieuwe professionals steeds verder uit elkaar groeien. ,,Daarom heb ik tijdens dat gesprek met de commissie en de directeur er steeds op gehamerd dat eerst een brug tussen die twee kampen moet worden geslagen, voordat de poppetjes worden ingevuld. Met dat advies is niets gedaan.''