Internationaal

LONDEN

De handel op de Londense effectenbeurs werd vanmorgen lange tijd gehinderd door een technische storing. Sommige handelaren zagen de storing vanmorgen als een gunstige bijkomstigheid. De meeste handelaren en analisten beschouwden het als een mooi moment voor de markt om weer wat tot rust te komen.

FRANKFURT

De effectenhandel in Frankfurt kende vanmorgen, in navolging van de forse schommelingen op Wall Street gisteren, een nerveus begin. Beleggers deden hun aandelen aanvankelijk massaal van de hand. Door het late herstel van de Nasdaq in New York gingen ook de technologiewaarden in Frankfurt eventjes licht omhoog, maar de fondsen wisten het herstel niet vast te houden. De DAX-index was 3,5 procent lager op 7267 punten. De industriële fondsen Siemens en Thyssen Krupp trokken de aandacht door hun mogelijke strijd om het bedrijfsonderdeel van Mannessmann Atecs. Siemens dikte 2,2 procent aan, Thyssen mocht 1,4 procent bijboeken.

PARIJS

In Parijs daalde de CAC-40 vanmorgen 3,9 procent naar 5989 punten. Grootste verliezer was mediagigant Canal Plus, dat ruim 3,5 procent moest inleveren. Partner Lagardere daarentegen kroop 5 procent omhoog. Positieve uitzondering was Valeo. De fabrikant van onderdelen voor de autoindustrie maakte gisteren uitstekende resultaten over het eerste kwartaal bekend.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio was vanmorgen diep onder de indruk van het turbulente koersverloop op Wall Street een dag eerder. De beleggers in Japan zagen even geen heil meer in technologiefondsen en deden die dan ook massaal van de hand. De Nikkei-index verloor 132,6 punten op een totaal van 20.463 punten, een daling van 0,6 procent.

Geen enkele beurs in Azië behaalde winst. In Hongkong daalde het koersgemiddelde met 3 procent. Ook hier was Wall Street de boosdoener. In Zuid-Korea was de beurs gesloten als gevolg van een nationale feestdag. Australië sloot met een gemiddeld koersverlies van 0,8 procent.

NEW YORK

Wall Street heeft gisteren een bijzonder turbulente dag beleefd. Het leek er aanvankelijk op dat de schermenbeurs Nasdaq de Dow-Jonesindex mee omlaag zou insleuren. Drie uur voor het slot van de handel stond de Dow op een verlies van 504 punten. De Nasdaq was toen met maar liefst 13 procent gekelderd. Maar in de laatste uren herrezen beide graadmeters en sloten uiteindelijk met een meevallend verlies. De Dow Jones leverde 57 punten in op 11.165 punten. De Nasdaq verloor 74,82 punten op 4148,86.