Gore draait en weifelt over Elián

Terwijl in Miami de spanning over het lot van de zesjarige Elian Gonzalez oploopt, wordt de affaire een steeds groter politiek probleem voor vice-president Al Gore.

Gore, die deze zomer wordt aangewezen als de Democratische presidentskandidaat, pleitte er gisteren voor dat het Cubaanse jongetje wordt overgedragen aan zijn vader. Maar enkele uren later kwam hij daar al weer op terug.

Advocaat Gregory Craig, die president Clinton bijstond in het impeachmentproces, vloog gisteren naar Cuba voor overleg met vader Juan Miguel Gonzalez. Graig hoopt voor het eind van de week met zijn cliënt naar de Verenigde Staten terug te reizen. Hij zei dat hij van het ministerie van Justitie de verzekering heeft gekregen dat het stappen zal ondernemen om de voogdij over de jongen van zijn oudoom in Miami over te dragen op de vader, zodra die op Amerikaanse bodem is.

De strijd om het jongetje, die al vier maanden duurt, kan met de komst van de vader in een stroomversnelling komen. Onderhandelingen tussen de Amerikaanse autoriteiten en advocaten van de familie van Elián in Miami leverden gisteren opnieuw niets op.

Vice-president Gore heeft vorige week binnen zijn partij een golf van kritiek over zich afgeroepen. Nadat hij zich maandenlang op de vlakte had gehouden over de kwestie, zei hij opeens dat de jongen een permamente verblijfsvergunning moet krijgen en dat een familierechter zich over de zaak moet uitspreken. Daarmee ging hij lijnrecht in tegen het beleid van de regering-Clinton, dat gericht is op hereniging van Elián met zijn vader. Volgens critici maakte Gore zijn overtuiging ondergeschikt aan zijn verlangen om bij de presidentsverkiezingen in november de belangrijke staat Florida te winnen.

Gisteren leek Gore terug te krabbelen. Op het NBC-programma Today zei hij dat ,,van het begin af aan niemand heeft bestreden dat het kind uiteindelijk naar zijn vader hoort terug te gaan''. Maar later op de dag verbond hij daaraan zoveel voorwaarden en onduidelijkheden, dat The New York Times vandaag in een kop meldde: Gore spreekt herhaaldelijk, maar onduidelijk over Cubaanse jongen. Een typisch citaat van Gore: ,,Ik geloof dat, als de vader hier komt met zijn vrouw en hun nieuwe baby en in een atmosfeer die vrij is van intimidatie zijn wensen kenbaar maakt, het duidelijk is dat een familierechter die traditioneel in dit soort zaken uitspraak doet, dat zwaar zal laten meetellen.''

Een woordvoerder van George W. Bush, de Republikeinse tegenstander van Gore in november, gaf snel een verklaring uit dat ,,het steeds moeilijker wordt om te begrijpen waar Gore in gelooft.'' Bush pleit er al maanden voor om Elián Amerikaans staatsburgerschap te verlenen.