Frankrijk neemt afstand van vliegverbod Irak

Frankrijk heeft gisteren voor het eerst afstand genomen van het tien jaar oude vliegverbod van en naar Irak. Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit embargo ,,geen juridische basis''. ,,Geen enkele resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voorziet specifiek in een luchtembargo tegen Irak.''

De reactie van Parijs volgde op de landing in Bagdad van een Italiaans privévliegtuig zonder voorafgaande toestemming van de Verenigde Naties. Aan boord was onder anderen de centrum-rechtse Italiaanse Europarlementariër Vittorio Sgarbi. De vlucht, getiteld `Operatie SOS Volk van Irak' was uitdrukkelijk bedoeld om ,,het sinds tien jaar tegen het Iraakse volk afgekondigde embargo te vermorzelen''. ,,De wereld moet begrijpen dat juist de agressie en het embargo waarmee Irak word geconfronteerd een schending vormen van internationaal recht en waarden'', aldus Sgarbi na aankomst in Bagdad.

De Franse woordvoerder zei gisteren dat er weliswaar de facto een vliegverbod bestaat, afgeleid van de sancties die de Veiligheidsraad in de zomer van 1990 tegen Irak afkondigde na de Iraanse invasie van Koeweit. Maar hij meende dat ,,niets het transport van passagiers verbiedt wanneer er geen economische of financiële transacties in het geding zijn''.

De sancties tegen Irak raken de laatste maanden in steeds sneller tempo omstreden. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië eisen handhaving zolang niet alle Iraakse massa-vernietigingswapens zijn ontmanteld. Zij menen dat het olie-voor-voedselprogramma waaronder Irak onder VN-toezicht olie mag exporteren om voedsel aan te schaffen, de nood van het Iraakse volk kan lenigen. Volgens hen is de Iraakse president Saddam Hussein zelf hoofdschuldige aan de problemen in zijn land. Maar Westerse actiegroepen en veel niet-Westerse landen wijzen de sancties aan als verantwoordelijk voor de grote humanitaire problemen van de Iraakse bevolking. Frankrijk wordt vaak gezien als sympathiserend met Irak.

De Iraanse marine heeft zaterdag in de Golf een Iraakse tanker in beslag genomen die 2.500 ton olie Irak uit smokkelde. Het is de eerste keer dat Iran een dergelijke actie bekendmaakt. Iran is er in het verleden door de VS van beschuldigd dergelijke smokkeloperaties te gedogen.

De Iraanse regering zwijgt over de kwestie van de sancties. Zij is er echter geen voorstander van dat de Iraakse erfvijand weer onbeperkt vrijheid van handelen zou krijgen. (Reuters, AFP, AP)