Euro 2000 heeft nog kaartjes

Er zijn nog kaartjes voor het EK voetbal. Vanaf morgen wordt de verkoop voor Euro 2000 hervat en komen er in totaal 56.700 tickets beschikbaar, bijna 5 procent van de in totaal 1,2 miljoen entreebewijzen.

De kaartjes geven toegang tot 17 van de in totaal 31 wedstrijden tijdens Euro 2000. Daarbij zijn de beide halve finales, de vier kwartfinales en, opmerkelijk genoeg, ook alle drie de poulewedstrijden van het Belgische voetbalelftal. Voor wedstrijden van het Nederlands elftal zijn geen kaartjes meer te koop, ook de finale is al uitverkocht. Voor de wedstrijden van Engeland, Duitsland, Frankrijk en Noorwegen zijn geen kaartjes meer beschikbaar.

Dat er nu weer kaartjes beschikbaar zijn komt doordat de sponsors van het voetbaltoernooi minder kaartjes hebben afgenomen dan verwacht. De sponsors hadden volgens de organiserende Stichting Euro 2000 soms moeite om nu al op naam gestelde tickets te reserveren ten behoeve van acties die pas tegen het begin van het toernooi worden gehouden.

Ook de Europese voetbalbond UEFA heeft minder kaartjes gereserveerd dan verwacht. Tenslotte blijken de faciliteiten in de stadions ten behoeve van media, zoals cameraplatforms, minder ruimte in beslag genomen dan eerder was berekend.

De organisatie had de kaartjes eerder als volgt verdeeld: 34 procent naar het algemene grote publiek, 34 procent voor de deelnemende landen, 14 procent aan de sponsors, 8 procent voor de pers, 5 procent voor zogenoemde hospitality pakketten ofwel arrangementen en 5 procent voor de officials van de voetbalbonden zoals UEFA en FIFA.

Directeur Harry Been van de Stichting Euro 2000 verwacht dat uiteindelijk 98 tot 99 procent van de tickets verkocht zal worden. Bij het vorige EK, vier jaar geleden in Engeland, werd volgens Been ongeveer 90 procent verkocht, net als bij het WK in Frankrijk twee jaar geleden. Been: ,,We steven naar 100 procent. We willen in het Guiness Book of Records komen.''

Bij de verdeling van de nieuwe tranche kaartjes krijgen mensen die eerder werden teleurgesteld voorrang. Zij krijgen deze week een nieuw aanvraagformulier.

Andere belangstellenden kunnen vanaf morgenochtend tickets aanvragen via de website www.euro2000.org of via de stadions.

dossier www.nrc.nl