EU: oorlog in Hoorn van Afrika hindert hulp

De Europese Unie heeft gisteren een beroep gedaan op Ethiopië en Eritrea hun relaties te verbeteren en zo de invoer van grootscheepse voedselhulp voor de hongerende bevolking te vergemakkelijken. Volgens Ethiopië daarentegen gebruikt de EU de Ethiopische oorlog met Eritrea alleen als excuus om een trage reactie te verhullen.

De Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken, Seyoum Mesfin, zei gisteren op de Afrika-Europa conferentie in Kairo dat de internationale gemeenschap eens te meer veel te traag reageert op waarschuwingen van internationale hulporganisaties over een dreigende grote hongersnood in Oost-Afrika, en de oorlog met Eritrea alleen als excuus gebruikt. ,,Dit is Afrika en Europa of de internationale gemeenschap reageert altijd pas op de toestand in Afrika wanneer de mensen skeletten op hun televisieschermen beginnen te zien'', zei hij tot verslaggevers. ,,In totaal worden bijna acht miljoen mensen alleen al in Ethiopië bedreigd. Maar Somalië, delen van Kenia en Eritrea worden ook getroffen.''

Ook de Britse hulporganisatie Oxfam zei dat de hulp voor Ethiopië niet snel genoeg arriveert. Volgens een verklaring heeft de Europese Commissie vorig jaar weinig meer dan de helft van de voedselhulp afgeleverd die het had beloofd, en voor dit jaar slechts 50.000 ton voedsel toegezegd.

Maar de EU-Commissaris voor Ontwikkelingshulp, Poul Nielsen, zei dat Europa samen met andere donors plannen maakt om 800.000 ton voedsel in Ethiopië te verspreiden. Hij onderstreepte dat het 22 maanden oude conflict in de Hoorn van Afrika de hulpinspanning hindert. ,,Als we vrede en normale relaties tussen Ethiopië en Eritrea zouden hebben, dan zou de (Eritrese) havenstad Massawa beschikbaar zijn en het probleem meer hanteerbaar zijn.''

Eritrea bood onlangs het gebruik van Massawa voor hulp aan Ethiopië aan, maar dat aanbod werd meteen door Addis Abeba afgewezen. Volgens de Ethiopische regering ging het om een ,,public relations grapje'' en was Eritrea er alleen op uit om de hulp voor zijn eigen leger te gebruiken.

Minister Mesfin zei dat de oorlog met Eritrea absoluut geen rol speelt in de hulpinspanning. Hij zei dat de zwaarst getroffen streken in het zuidoosten van Ethiopië liggen, waar niet wordt gevochten.

De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, drong er vandaag in Rome bij de wereld op aan ,ruimhartig te geven zodat we levens kunnen redden'' in het gebied. ,,Ik denk dat dat we misschien een beetje laat zijn, maar het is nog niet te laat om levens te redden als we nu reageren.'' ( AP)