East-Ender Charlie Kray, gentleman-gangster, overleden

Hij heette `een gentleman' en hij zou ,,een afkeer van geweld'' hebben gehad. Na zijn dood hangt nog steeds een romantisch waas om hem heen. Maar Charlie Kray was wel degelijk een crimineel.

De oudste broer van de legendarische Londense gangstertweeling Ronnie en Reggie Kray overleed gisteren op 73-jarige leeftijd in een ziekenhuis op het eiland Wight, waar hij in de gevangenis van Parkhurst een straf uitzat van twaalf jaar wegens cocaïnehandel. De twins vestigden in de jaren zestig een gewelddadig koninkrijkje door kroegeigenaars en bookmakers in het Londense East-End `beschermingsgeld' af te persen. Charlie hield vol niks met zijn broers te maken te hebben, maar inspecteur Leonard `The Nipper' Read, die ze alledrie in de cel deed belanden, zag hem als ,,het brein van de firma.''

In 1969 werd Charlie veroordeeld tot tien jaar cel omdat hij zijn broers zou hebben geholpen het lijk van Jack `The Hat' McVitie te verstoppen. Toen hij in '75 vrijkwam, probeerde hij het een tijdje als theateragent en handelaar in onroerend goed – zonder succes, alleen ,,omdat ik Kray heet''. Daarna vestigde hij zich in Benidorm. De 100.000 pond die hij verdiende door mee te werken aan een film over de drie broers joeg hij er in twee jaar doorheen. Volgens de politie en de onderwereld werd hij nooit een brave burger. Zo zou hij betrokken zijn bij smokkel van video's, de productie van amfetamine en de oude stiel van zijn broers: afpersing. In 1997 ging hij opnieuw de cel in nadat hij cocaïne probeerde te verkopen aan wat twee undercover-agenten waren.

Britse sterren bewezen Charlie gisteren eer. Martin Kemp, die Reggie speelde in de soap EastEnders en die de film The Krays maakte, zei dat Charlie's adviezen ,,van onschatbaar belang'' waren geweest. Barbara Windsor, ook van EastEnders, noemde hem een ,,lieve, zoete, charmante en mooie man, ongeveer zoals Steve McQueen.''

De Kray's met hun knuppels en boksbeugels, inderdaad nogal zoet vergeleken bij de Jamaicaanse gangsters die nu in het East-End hun machinepistolen zwaaien, blijven musici en filmmakers inspireren. Vorig jaar verscheen een rap-cd met Kray-verhalen die nostalgie suggereren. In werkelijkheid was er voor de Krays al dertig jaar weinig om blij op terug te kijken. Ronnie Kray overleed in 1995 aan een hartaanval in de cel. En Reggie zit al dertig jaar.

    • Hans Steketee