Duitse clichés

`Hey, Kleiner, wir sind doch nicht in der Bronx?' stelt een bevriende rechercheur de scholier Jürgen gerust, die niet wil zeggen wie hem onder het viaduct in elkaar heeft geslagen om zijn gymschoenen te stelen, want anders zouden ze hem vermoorden. Toch ligt Jürgens bril de volgende dag in een plas bloed op het schooltoilet: doodgeschoten, maar is het zelfmoord of moord?

Ook in Keulen gebeuren vreselijke dingen, zo leert ons de vorig jaar met groot succes in Duitsland uitgezonden aflevering uit de serie Tatort die Kinder der Gewalt heet en geregisseerd en mede geschreven werd door Ben Verbong. De uit Tegelen afkomstige regisseur van de Nederlandse speelfilms Het Meisje met het rode Haar, De Schorpioen, De Kassière en De Flat is de laatste jaren voornamelijk actief in Duitsland. Vergeleken met de gemiddelde Tatort-aflevering is Kinder der Gewalt iets moderner gedraaid, beweeglijker en minder monotoon van belichting, maar ondanks de `eigentijdse' thematiek blijft zo'n Fernseh-Krimi toch een genre waar je je als serieus filmregisseur niet erg gelukkig bij zou moeten voelen. Het tempo ligt traag, alle ontwikkelingen worden minstens drie keer uitgelegd en vergeleken bij een Amerikaanse politieserie valt vooral het totale gebrek aan humor en relativering op.

Daarentegen wordt er wel meer dan in Amerikaanse series ingespeeld op vooroordelen van de kijkers. Natuurlijk blijken het achteraf niet de Turkse jongens, die hun medescholieren terroriseren en tot inbraken dwingen, maar neo-nazi-achtige jonge criminelen. Het kan allemaal gebeuren omdat de diefjes uit gebroken gezinnen komen, en de meer gefortuneerde slachtoffers te weinig aandacht krijgen van hun ouders. Gelukkig eindigt de televisiefilm met een voetbalwedstrijd, georganiseerd door de als sportleraar invallende rechercheur, en dat geeft de jongens weer een beetje zin in hun bestaan.

Het is net iets anders dan de overspelige serveersters of louche autohandelaren, die je normaliter in Tatort aantreft, maar misschien zijn de clichés, die het genre nu eenmaal aankleven, in dit geval iets minder onschuldig.

Tatort: Kinder der Gewalt, Ned.1, 21.06-22.42u.

    • Hans Beerekamp