Dopinghandelaren opgepakt

Het landelijk parket van het openbaar ministerie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) hebben vorige week donderdag een bende opgerold die op grote schaal handelde in illegale doping. Zes mannen zijn gearresteerd. Ze zijn maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Twee mannen zijn naar huis gestuurd.

Bij acht huiszoekingen in Dordrecht, Geldermalsen, Beusichem, Sprundel en Utrecht trof de FIOD grote hoeveelheden anabole steroïden en de drugs rohypnol en Ionamin Forte aan. Volgens woordvoerder W. de Bruin van het landelijk parket gaat het zeker om duizenden ampullen. Het is volgens het OM moeilijk om de straatwaarde van de vangst te schatten.

Volgens De Bruin begonnen de verdachten hun handel in 1994. Ze maakten daarbij gebruik van bestaande bedrijven en schijnondernemingen. ,,De anabole steroïden waren bestemd voor mensen uit het fitness- en sportschoolcircuit, waar traditioneel veel doping gebruikt wordt'', aldus de Bruin. ,,De drugs gingen naar het uitgaansleven.'' Het onderzoek naar de mannen heeft een maand geduurd.

In het verleden zijn regelmatig verboden medicijnen door de douane of de inspectie voor de Gezondheidszorg in beslag genomen.

Op overtreding van de wet op de geneesmiddelenvoorziening staat een celstraf van maximaal zes maanden of een boete van 10.000 gulden.

Minister Korthals (Justitie) en staatssecretaris Vliegenthart (Volksgezondheid) overleggen op dit moment of de maximale celstraf verhoogd kan worden naar zes jaar. Een werkgroep stelde vorig jaar dat er met een hogere strafmaat beter zou kunnen worden opgetreden tegen de dopinghandel.

Uit cijfers van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) bleek in 1998 dat er in het sportschoolcircuit ruim 35.000 dopinggebruikers zijn. NeCeDo schatte verder dat er jaarlijks voor meer dan 200 miljoen gulden aan doping wordt omgezet.