`Deense wielerploeg niet in gevaar'

Het voortbestaan van de Deense wielerploeg Memory Card/Jack & Jones is verzekerd omdat volgens het persbureau Ritzau is aangetoond dat wielrenner Nicolay Bo Larsen geen EPO heeft gebruikt. Hierdoor blijven de voornaamste geldschieters de ploeg steunen. Ploegleider Alex Pedersen zei eerder dat hij niet uitsloot dat de hoofdsponsors van zijn ploeg, waar de Nederlandse renner Tristan Hoffman deel van uitmaakt, zich zouden terugtrekken uit de wielersport.

Bij Nicolay Bo Larsen werd zondag voor aanvang van de Ronde van Vlaanderen een te hoge hematocrietwaarde geconstateerd bij een door de UCI uitgevoerde gezondheidstest. In tegenstelling tot eerdere berichten werd hij niet op staande voet ontslagen. Na het startverbod voor Larsen leken geldschieters Telia, Memory Card en Jack & Jones zich terug te trekken uit de wielersport. Volgens het Deense persbureau Ritzau is daar na nader onderzoek geen sprake meer van. ,,Het onderzoek is grondig gedaan'', aldus directeur Trolle van geldschieter Memory Card. ,,Daarom is er geen reden meer te twijfelen aan het voortbestaan van de wielerploeg.''

De Italiaanse renner Danilo Di Luca heeft door een zege in de tweede rit van de Ronde van het Baskenland de leiding genomen in het algemeen klassement. Hij volgt zijn landgenoot Massimo Codol op, die maandag de openingsrit had gewonnen. De 24-jarige Di Luca bleek het sterkst in de slotfase van de etappe, die bergop eindigde. Hij had acht seconden voorsprong op de Spanjaard Osa (tweede) en de Italiaan Rebellin (derde). Achter de Fransman Jalabert eindigde Michael Boogerd als vijfde op tien seconden van de winnaar.

De etappe telde vijf beklimmingen en eindigde op de hoogte van Arboleda even buiten Trapagaran. Het laatste stuk was buitengewoon steil met een stijgingspercentage van vijftien.

Michele Bartoli ziet af van deelneming aan de twee Ardense klassiekers: de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. ,,Ik mis 30 procent kracht in mijn rechterbeen'', aldus de 29-jarige Toscaan, die half vorig jaar een ingrijpende operatie onderging aan de rechterknie. ,,Ik kan 200 kilometer meefietsen'', zegt Bartoli, ,maar daarna kan ik geen kracht meer zetten.'' De renner van Mapei won Luik-Bastenaken-Luik twee keer (1997 en '98) en vorig jaar de Waalse Pijl. Hij gaat zich voorbereiden op de Tour de France.

Nico Mattan zal de lenteklassiekers moeten missen. De renner uit de Cofidisploeg brak in de Ronde van Vlaanderen een dijbeen. De Belg liep de breuk twee uur voor het einde op maar reed de klassieker desondanks uit.

Zijn landgenoot Andrei Tsjmil test vrijdag een nieuwe fiets op de kasseienstroken van Parijs-Roubaix. In Gent-Wevelgem zou hij vandaag starten op de fiets waarop hij zondag de Ronde van Vlaanderen won.