Christopher Plummer

In een serie profielen van hedendaagse filmsterren deze week de Canadese acteur Christopher Plummer, de baron uit `The Sound of Music' die nu in `The Insider' een journalist speelt.

Het kan lang duren voor een acteur een rol kwijtraakt. Bij Arthur Christopher Orme Plummer (Montreal, Canada, 13 december 1927) duurde het meer dan dertig jaar. In 1965 speelde hij baron von Trapp in The Sound of Music, en in elke rol die Plummer daarna speelde, speelde de baron ook mee. Pas met zijn rol in The Insider van Michael Mann werd Plummer voor mij van zijn Oostenrijkse duiveltje verlost; het was de eerste rol van Plummer waarbij ik niet aan edelweiss, bergen en schuine glimlachjes hoefde te denken.

Plummer refereerde zelf aan de film die hem beroemd maakte als `The Sound of Mucus'. Op het eerste gezicht was zijn rol in de zoete klassieker zo kleurloos als die van de prins in Sneeuwwitje of Doornroosje. Regisseur Robert Wise moet Plummer ook om dat blanco hebben gekozen, al heeft hij voor de rol ook Yul Brynner overwogen. Plummer was kon overtuigen als zomaar een aristocraat, als een man met het uiterlijk van een maatpak. Dat Plummer toch om deze rol beroemd is geworden en gebleven, komt omdat hij erin slaagt van de kleurloosheid van de sprookjesprins een raadsel te maken. Af en toe verraadt een lachje dat hij niet met zijn personage samenvalt.

Plummer speelde na The Sound of Music, zijn vijfde rol, nog in talloze producties. Voor het merendeel waren het bijrollen, een paar keer in een goede film zoals The Man Who Would Be King van John Huston (1975), en vaak in slechte. Triomfen vierden hij op het toneel. Volgens Amerikaanse en vooral Canadese kenners is Plummer een van de beste Shakespeare-acteurs van zijn tijd. In 1997 kreeg hij voor zijn vertolking van de acteur John Barrymore, een van de sterren van de stomme film, een Tony, de Amerikaanse theater-Oscar.

Plummer heeft zowel op het toneel als in films en tv-series veel bekende personen gespeeld, van Roosevelt tot Nabokov. In The Insider van Michael Mann speelt hij de in Amerika zeer bekende Michael Wallace, presentator van het nieuwsprogramma `60 minutes'. Wallace heeft in Amerika luidruchtig tegen zijn portrettering in de film geprotesteerd. Plummers Wallace is een journalist die de journalist speelt en zijn show belangrijker gaat vinden dan journalistiek integriteit. In zijn ijdelheid maakt Plummer hem bijna aandoenlijk. Hij merkt niet eens dat hij een draaikont is. Of Plummer Wallace recht doet is buiten Amerika moeilijk te beoordelen. De journalist heeft Plummer in ieder geval wel van de baron verlost.

    • Bianca Stigter