`Charme-offensief' van Albert en Paola

Koning Albert en koningin Paola van België brengen een bezoek aan Nederland. Koningin Beatrix hield een klein pleidooi voor de Belgenmop.

Koningin Beatrix leverde gisteren haar eigen bijdrage aan de oplossing van infrastructurele knelpunten tussen Nederland en België.

Tijdens het galadiner in het paleis op de Dam in Amsterdam, waarmee de eerste dag van het staatsbezoek van koning Albert en koningin Paola werd afgesloten, sprak zij haar vertrouwen uit in `een goede oplossing', `zelfs in moeilijkere kwesties'. Zij noemde daarbij met name ,,de goederenspoorlijn door Limburg, waarbij het milieu een serieus probleem vormt''. De verdragen tussen beide landen over het gebruik van Maas en Westerschelde hebben volgens haar ,,de weg geopend naar een vruchtbare samenwerking''.

Ook hield de koningin een klein pleidooi voor de Belgenmop (en vice versa, voor de Nederlandermop in België). Deze grappen ,,maken deel uit van een zeer levende cultuur'', aldus Beatrix. ,,Het is een traditie die ons niet hoeft te verontrusten. Integendeel. De wetenschap heeft ons geleerd dat mensen vooral spotten met datgene wat zij van betekenis vinden.''

De eerste dag van het driedaagse staatsbezoek bleven de Belgische gasten in Amsterdam. Na een ontvangst in het paleis op de Dam, zonder de nog te zieke prins Claus, legden Albert en Paola een krans bij het Nationaal Monument. Die krans werd 'snachts door drie dronken mannen meegenomen. De politie achterhaalde ze in de buurt van het Centraal Station.

's Middags voer het paar samen met burgemeester Patijn naar het KNSMeiland, een nieuwbouwwijk in het noordoosten van Amsterdam. Aan land stonden een paar honderd buurtbewoners, hier en daar was de Nederlandse vlag uitgestoken, een aanbeveling van het stadsdeelbestuur. Hier was de Nederlandse koninklijke familie vertegenwoordigd door prinses Margriet, echter zonder Pieter van Vollenhoven, die te veel last had van een virusinfectie aan zijn gezicht.

Terwijl burgemeester Patijn zich met de koning onderhield over de schoonheid van het Barcelonaplein van de Belgische architect Bruno Albert – met weidse gebaren en veel woorden als `prachtig', `schitterend' en `trots' – ging de ernstige koningin Paola op de aanwezige kinderen af. Een cameraploeg van de Vlaamse zender VTM herkende er het `charme-offensief' in dat het koninklijk paar in België heeft ingezet. Aan het Barcelonaplein werkte het wel, al moesten de meeste kinderen op de vraag `weten jullie wie ik ben' het antwoord schuldig blijven. ,,Ik dacht dat ze iemand van de pers was'', zei twaalfjarige Erno. Maar Stacey vond haar aardig. ,,Gewoon. Normaal.''

Vandaag bezoekt het koninklijk paar Den Haag, vanochtend sprak Albert er de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons toe, Paola ging naar het Gemeentemuseum voor de Meesters van de Haagse School.

In de middag keren ze terug naar Amsterdam. De koning brengt daar een kort bezoek aan de Amsterdam Arena, de koningin gaat naar de veelkleurige wijk Bos en Lommer.