Bondscoach verwelkomt drie routiniers

De volleybalsters Cintha Boersma (30), Henriëtte Weersing (35) en Erna Brinkman (28) keren terug in het Nederlandse team. De drie routiniers zijn in juni beschikbaar voor het laatste olympische kwalificatietoernooi in Japan.

Het ervaren trio was begin januari niet van de partij op het olympische kwalificatietoernooi in Bremen. Het drietal liet de belangen van hun Italiaanse werkgevers boven die van het Nederlandse team prevaleren. Zonder Boersma, Weersing en Brinkman slaagde de ploeg van bondscoach Pierre Mathieu er niet in om zich voor de Olympische Spelen te plaatsen.

Nederland stuit in Japan in de week van 17 tot 25 juni op Italië, China, Kroatië, Japan, Korea, Argentinië en Canada. Tijdens het toernooi zijn vier startbewijzen voor de Spelen te verdelen. Minimaal een plaats moet naar een Aziatisch land gaan. Brinkman, aanvalster bij het Italiaanse Jesi, had haar rentree al eerder in Bremen gepland. Toen kwam ze niet tot overeenstemming met de stichting Top Volleybal Nederland (TVN). Boersma gaf destijds de voorkeur aan haar huwelijksreis, terwijl Weersing bij haar Italiaanse club competitieverplichtingen had.

De verschillende belangen van de Italiaanse clubs en TVN waren al eerder een struikelblok bij het terughalen van de vedetten van het Nederlandse volleybalteam. Bovendien toonde Brinkman zich in een interview met deze krant kritisch over het niveau van de ploeg. ,,Met dit spel halen ze Sydney nooit'', vertelde Brinkman in januari. Weersing en Boersma waren niet gelukkig met de wijze waarop bondscoach Goedkoop anderhalf jaar geleden werd opgevolgd door Mathieu. Zij verweten TVN de mening van de speelsters niet te hebben geplost. ,,Mathieu stond op geen enkel lijstje'', zeiden Weersing en Boersma. Over dat bezwaar zijn ze inmiddels heengestapt.

Bondscoach Mathieu toonde zich opgelucht over de terugkeer van het drietal. ,,Dit is heel goed nieuws. Tijdens zo'n loodzwaar toernooi als in Japan kan ik die meiden goed gebruiken. Met hen in de gelederen schat ik onze kansen op kwalificatie voor Sydney op minimaal zeventig procent. Het ziet er nu goed uit.''

Mathieu houdt er rekening mee dat zijn ploeg China niet kan verslaan. Van de andere tegenstanders moet Nederland kunnen winnen, meent Mathieu. Italië bleek in januari in Bremen nog te sterk voor het Nederlandse team. Maar met Weersing, Brinkman en Boersma heeft zijn ploeg een ander gezicht, veronderstelt Mathieu. De bondscoach heeft de drie speelsters naar eigen zeggen niet omgepraat. ,,Ik heb ze er niet met de haren bijgesleept. Ze wilden zelf graag terugkeren bij de ploeg. Weersing, Boersma en Brinkman zijn door TVN in de watten gelegd. Ze hebben een uitstekend contract gekregen en dat verdienen ze ook.''