Beursgang van Newconomy weken uitgesteld

Sterke koersschommelingen van technologie-aandelen hebben Internetinvesteerder Newconomy gisteravond laat doen besluiten zijn beursgang op te schorten. ,,Je zou gek zijn om tegen alle negatieve signalen in te gaan'', aldus bestuursvoorzitter Maurice de Hond in een interview met deze krant.

Newconomy was van plan op 12 april voor het eerst in notering te komen in Amsterdam. In een bijeenkomst die was bedoeld om de bandbreedte vast te stellen van de prijs die voor de aandelen Newconomy betaald zou moeten worden, werd echter besloten de beursgang af te blazen. De Hond hoopt de sprong naar de beurs over op zijn vroegst twee weken alsnog te kunnen maken. ,,Als we langer moeten wachten gaat alles op de helling'', zegt hij.

Volgens een woordvoerder van ABN Amro, de bank die de beursgang van Newconomy begeleidt, worden ook in Londen en New York de beursintroducties ,,op een lager pitje'' gezet. ,,De volatiliteit die we op dit moment zien, met name op de [Amerikaanse technologiebeurs] Nasdaq, is buitengewoon'', aldus een woordvoerder. ,,Nasdaq kende gisteren een van de meest roerige dagen in zijn bestaan. Dat is geen goed klimaat om technologiefondsen naar de beurs te brengen.''

In de loop van gisteren noteerde de Nasdaq een verlies van maximaal 13 procent, een record. Na herstel sloot de Nasdaq op een verlies van anderhalf procent. In Amsterdam en elders in Europa stonden de aandelen in de technologiesector vanmorgen opnieuw onder druk. Het AEX-koersgemiddelde was rond de middag 2,8 procent lager.

Volgens ABN Amro is uitstel van andere beursintroducties die de bank begeleidt ,,niet aan de orde''. Bij de beurskandidaten zelf is eenzelfde vastberadenheid te bespeuren. KPN Mobile, de mobiele-telefoniedochter van KPN, gaat gaat eind april of begin mei naar de beurs en heeft volgens een woordvoerder geen plannen voor uitstel. Telecombedrijf Versatel, dat Zonnet in de loop van dit jaar naar de beurs wil brengen, zegt dat de datum voor de beursgang nog niet is vastgesteld. Hot Orange, dat na de zomer naar de beurs wil gaan, is ,,absoluut niet van plan'' de beursgang uit te stellen. Voor Crown Media Holdings, een Amerikaans kabelbedrijf dat op 13 april een notering krijgt, is de inschrijving begonnen. Directeur H. Bus van telecombedrijf Datelnet heeft wel enige twijfels. Een datum voor de beursgang is nog niet vastgesteld.

INTERVIEW DE HOND: pagina 19