Beleggers willen geld na debacle

Beleggers willen met claims de miljardenschade verhalen die zij hebben opgelopen bij de beursgang van World Online. Juridische procedures dreigen voor ABN Amro, Goldman Sachs en het Internetbedrijf zelf.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en advocaat G. Spong bevestigden vanmorgen dat zij procedures voorbereiden. Spong overweegt een strafklacht wegens oplichting door oprichtster Nina Brink van World Online. De strafpleiter bereidt ook een civiele procedure voor. Inzet is onder meer het verschil tussen het voorlopige en het definitieve prospectus dat ABN Amro en Goldman Sachs rond de beursgang van het Internetbedrijf hebben uitgegeven. Zowel Brink als de twee banken hangt hierdoor een financiële claim boven het hoofd. De VEB noemt het ,,niet onwaarschijnlijk'' dat zij ook een juridische procedure gaat beginnen.

Aanleiding voor de grote onvrede onder beleggers is de grote koersval die het aandeel World Online na de beursgang vorige maand heeft doorgemaakt. Pas na de beursintroductie werd duidelijk dat Brink haar belang in december al grotendeels had verkocht tegen een koers van omgerekend ruim 6 euro. Vanochtend daalde het aandeel verder met meer dan twintig procent tot 13,85 euro, terwijl de introductiekoers 43 euro bedroeg. Volgens VEB-directeur P. de Vries is de gedachte `niet goed, geld terug' geen gekke gedachte. Maar een definitieve beslissing over een rechtszaak was vanochtend nog niet genomen. ,,We gaan stapje voor stapje verder. We zullen op korte termijn aangeven wat we gaan doen. Duidelijk is in elk geval dat er informatie is achtergehouden. Beleggers hadden hun beslissing tot aankoop van effecten misschien niet genomen als ze alles geweten hadden.''

M. den Boogert, hoogleraar effectenrecht, noemt de kans op succes van claims ,,zeer serieus''. ,,De wetgever stelt steeds hogere eisen aan de verkopende partijen. World Online kan je in dit verband gewoon beschouwen als verkoper, met alle verplichtingen die daarbij horen.'' De transactie van Brink (voor 6 euro) had gewoon gemeld moeten worden. ,,Dat lijkt op wanprestatie. Dat het aandeel een paar maanden later zeven maal zo veel waard is, valt natuurlijk niet te verklaren. Dat moet een koper weten'', aldus Den Boogert.

Bij ABN Amro had zich vanochtend nog niemand met een claim gemeld. ,,We zien het wel komen'', aldus een woordvoerder. ,,Wij zien in elk geval geen enkele aanleiding voor dergelijke claims.'' Volgens de bank richt de claim van Spong zich in de eerste plaats op Brink zelf en pas daarna komen de betrokken zakenbanken in beeld. De woordvoerder wil niet zeggen of Brink bij de informatieverschaffing in het prospectus is ingegaan tegen het advies van ABN Amro. ,,Natuurlijk ben je in de aanloop naar een beursgang steeds met elkaar in gesprek. Maar er is aan alle richtlijnen voldaan.''

DOSSIER: www.nrc.nl