Winnaar PEN/ Faulknerprijs

De PEN/Faulkner Award voor fictie gaat dit jaar naar de roman Waiting van Ha Jin. De jury koos het werk van de uit China afkomstige Jin uit meer dan 250 in 1999 gepubliceerde boeken. Met 15.000 dollar is de PEN/Faulkner Award de grootste prijs voor fictie in de VS.

Waiting, dat vorig jaar ook al de National Book Award won, vertelt het verhaal van een Chinese legerarts die verliefd wordt op een verpleegster ten tijde van de Culturele Revolutie. De Chinese wetten verbieden echter buitenechtelijke relaties, en omdat zijn vrouw een scheiding tegenwerkt, duurt het 18 jaar voordat de legerarts met de verpleegster kan trouwen. Diana Comijs schreef in deze krant over Waiting: `Op een ingehouden manier beschrijft Ha Jin hoe hun liefde langzaam wordt verstikt onder de deken van regeltjes en bemoeizucht. () Ha Jin benadrukt niet zozeer het exotische, massale en vreemde van China, maar veeleer de absurdistische kantjes die eigen zijn aan een totalitair regime' (Boeken, 10-3-'00). In Amerika is het boek al `een Chinese Dr. Zhivago' genoemd. Jin wordt er geprezen als `een van de grote robuuste realisten die nog schrijven in deze postmoderne tijd'.

Ha Jin verliet in 1985 China om te studeren aan de Brandeis University. Tegenwoordig is hij hoogleraar Engels aan de Emory University in Atlanta. Jin publiceerde twee bundels met korte verhalen, Under the Red Flag, bekroond met de Flannery O'Connor Award for Short Fiction in 1996, and Ocean of Words, dat in 1997 de Ernest Hemingway Foundation/PEN Award for First Fiction kreeg. Daarnaast schreef hij een eerdere roman en twee bundels poëzie.

Onder de eerdere winnaars van de PEN/Faulkner Award bevinden zich Tobias Wolff, T. Coraghessan Boyle, E.L. Doctorow, Don DeLillo, E. Annie Proulx, Philip Roth and Richard Ford.