Wereldzwembond erkent falen in kwestie-Wouda

De wereldzwembond FINA betreurt de commotie die is ontstaan over zwemmer Marcel Wouda. De naam van de 28-jarige Nederlander komt voor op een lijst met dopinggevallen die de FINA op de eigen website (www.fina.org) heeft gepubliceerd.

Wouda beschikt sinds drie jaar over een medisch dossier waaruit blijkt dat hij van nature over een hogere testosteron/epitestosteron-verhouding (TE-ratio) beschikt dan gemiddeld. Om die reden ondernam de FINA geen stappen toen in '98 en '99, bij controles na kortebaanwedstrijden in Rio de Janeiro, afwijkende waarden werden geconstateerd bij de wereld- en Europees kampioen op de 200 meter wisselslag.

Een woordvoerster erkende vanmorgen dat de FINA onzorgvuldig heeft gehandeld en beloofde Wouda's naam zo snel mogelijk te schrappen van de Internet-lijst. Rond het middaguur was daar overigens nog geen sprake van. Gisteren deed de Nederlandse zwembond zijn beklag over de handelwijze van de FINA, die in zijn zucht naar openheid indirect het medisch beroepsgeheim heeft geschonden. Sinds juni vorig jaar vallen natuurlijke afwijkingen niet meer onder het dopingreglement.