Via.Networks duikt onder emissiekoers

Uitgever VNU, sinds december de lieveling van de effectenbeurs, bleef vanmorgen vallen. Een nieuwe daling van 6,9 procent bracht de koers op 58 euro. Via.Networks dook onder zijn uitgiftekoers van 11 februari.

Oud en nieuw bleven communicerende vaten op het Damrak vanmorgen, zij het dat de forse klappen die de technologie-, media- en telecomsector gisteren kreeg vanmorgen uitbleven. VNU bereikte weliswaar even een dieptepunt van 55,50 euro, maar krabbelde in de loop van de ochtend enigszins op. Hetzelfde gold voor de overige `nieuwe' fondsen. Even was er vanmorgen een schrikreactie na de recorddaling van de Nasdaqindex in New York met 7,6 procent. Maar op die daling was gisteren in Europa al zo'n flink voorschot genomen dat de technologiesector zich in de loop van de ochtend wist te herstellen.

KPN kon na verloop van tijd zelfs een kleine koerswinst laten zien van 0,1 procent, ASML boog een flink verlies om in een winst van 4,5 procent en Philips beperkte de schade tot een daling van 0,5 procent. Ook UPC stond onveranderd op 48,30 euro.

De omslag maakte dat de AEX-index met 10,4 punten omhoog kon naar 661,34 punten, een stijging van 1,6 procent. De drijvende kracht achter de index waren met name de banken. Bankverzekeraar Fortis bijvoorbeeld kon met 4,2 procent omhoog, ABN Amro voegde 2,3 procent toe en ING genoot van zijn succesen als belegger. ING mocht er dan niet in zijn geslaagd de Franse bank CCF over te nemen, de waarde van het 19-procentsbelang in CCF bezorgt de bankverzekeraar wel een boekwinst van 0,9 miljard euro. Beleggers waren er blij mee: ING steeg met 5,6 procent naar 59,75 euro. Dat is de hoogste koers sinds 3 januari. World Online testte vanmorgen aanvankelijk nieuwe diepten, met een laagste koers van 17,75 euro, maar wist daarna een klein winstje te boeken van 0,5 procent op 19,35 euro. Het bedrijf maakte vanmorgen bekend het Internetbedrijf e.Trade te hebben overgenomen van IBM. Dat is de eerste overname van World Online sinds de beursgang op 17 maart.

Andere kleinere tech-nieuwkomers lieten een verdeeld beeld zien. Tie Holdings bleef vastgekleefd op zijn bodemkoers van 16,10 euro. Via.Networks, dat 11 februari voor 21,31 euro naar de beurs ging, dook daar vanmorgen voor het eerst onder, met een laagste koers van 19,90 euro. Rond het middaguur stond het aandeel op 21,75 euro, een verlies van 10,1 procent ten opzichte van het slot van gisteren. Dat grote verlies hield deels verband met de notering van het aandeel aan de Nasdaq. `Via' kondigde vanmorgen ook aan een Internetaanbieder, Dutch Internet Access Eindhoven, te hebben overgenomen. Zoiets is nu kennelijk niet erg populair op de beurs. Er lopen beleggers rond die op 11 februari 89 euro hebben betaald voor Via.

Op 8 maart betitelde de zakenbank Morgan Stanley Via nog als een `outperformer'. De koers was toen 61,10 euro.