Van Hest loopt niet in de marathon van Rotterdam

Atleet Greg van Hest heeft afgezegd voor de marathon van Rotterdam op 16 april. De Nederlander had bij die wedstrijd het nationaal record van Gerard Nijboer (2.09.01) willen aanvallen, maar een inspanningstest wees gisteren uit dat hij die tijd waarschijnlijk niet kan halen. ,,Ik moet eerder aan 2.11 of 2.12 denken. In dat geval is het beter mezelf te sparen'', aldus Van Hest.

De atleet is al zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Sydney. Van Hest zal voor dat evenement geen marathon meer lopen. Hij komt komende zondag in actie tijdens een tienkilometerloop in Brunssum en zal vervolgens na een rustperiode van anderhalve week aan zijn voorbereiding op Sydney beginnen. Het accent zal daarbij op snelheid liggen. Van Hest had de afgelopen weken last van een onwillige bilspier, maar die blessure is genezen, zo bleek gisteren tijdens een onderzoek bij sportarts Peter Vergouwen.

De twintigste editie van de Rotterdamse marathon heeft met de afzegging van Van Hest één van zijn grootste publiekstrekkers verloren. Atletenmanager Jos Hermens zoekt nog naar een nieuwe loper. ,,Maar er is zo kort voor de wedstrijd weinig meer beschikbaar. Alleen een grote naam of onbekend talent is interessant.''

De Adriaan Paulen Memorial kan ook in de achttiende editie, die zondag 28 mei in Hengelo wordt gehouden, pronken met Haile Gebrselassie. De 26-jarige Ethiopiër is volledig hersteld van een blessure aan de achillespees van zijn linkervoet en wil in de stad waarvan hij ereburger is zijn rentree maken.

,,Ik heb in januari de training hervat. Er zijn geen problemen meer'', zei hij in de Duitse plaats Ulm.

Gebrselassie is in het Fanny Blankers Koen-stadion kind aan huis. Hij verbeterde op de sfeerrijke baan de afgelopen jaren vier wereldrecords, op de twee mijl, de 5000 meter en de tien kilometer (twee keer). Hij zal vermoedelijk in Hengelo de 3000 meter lopen. Het wereldrecord op dat nummer is sinds 1 september 1996 met 7.20,67 in handen van de Keniaan Daniel Komen.

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de Franse hoofdstad bParijs aangewezen voor de strijd om de wereldkampioenschappen atletiek van 2003. De WK zullen gehouden worden in Stade de France, in de Parijse voorstad Saint-Denis. Dat stadion, gebouwd voor het WK voetbal van 1998, biedt plaats aan 75.000 toeschouwers. Verder wees de IAAF de organisatie van het WK indoor in 2003 toe aan de Engelse stad Birmingham.