Vader van Elián krijgt visum voor VS

De Verenigde Staten hebben een visum verstrekt aan de vader van de zesjarige Cubaanse bootvluchteling Elián Gonzalez. Ook drie familieleden, een docent en een kinderarts mogen naar de Verenigde Staten. Over visa voor 22 andere Cubanen, onder wie parlementsvoorzitter Ricardo Alarcon en een aantal klasgenootjes, wordt nog onderhandeld. De Amerikaanse regering wil eerst weten wat het doel is van hun verblijf in de Verenigde Staten. De vader, Juan Miguel Gonzalez, was gisteren eregast op een massabijeenkomst in Havana, waar de terugkeer van zijn zoon naar Cuba werd geëist.

De Amerikaanse immigratiedienst INS liet gisteren weten aan te sturen op een zo spoedig mogelijke hereniging van vader en zoon. De INS heeft vorige week de familie van Elián in Miami een deadline gesteld, die vandaag afloopt. De dienst eiste een verklaring dat de familie Elián overdraagt als het hof van beroep in Atlanta in mei bepaalt dat de vader de voogdij heeft over Elián. Die kwestie is nu minder relevant.

Vader Juan Miguel Gonzalez wordt in de VS ondergebracht in het huis van de Cubaanse diplomaat Fernando Remirez bij Washington. Een woordvoerder zei dat de INS niet van plan is Elián onmiddellijk uit het huis van zijn oudoom Lazaro te halen. ,,We hopen een geleidelijk en ordelijk proces te beginnen, met zo weinig mogelijk ophef voor Elián.''

Honderden Cubaanse betogers oefenden gisteren voor het huis van oudoom Lazaro in de vorming van een menselijke keten. `Miss Reno, bent u klaar voor een nieuw Waco? Wij wel', stond op een spandoek. Hoewel burgemeesters van Miami en omgeving hebben laten weten niet mee te werken aan het vertrek van Elián, heeft de lokale politie gisteren gezegd te zullen optreden bij rellen. (AP)