`Troostmeisje' zoekt steun Japanse keizerin

Een bejaarde Nederlandse vrouw, die tijdens de Pacific-oorlog werd gedwongen tot prostitutie met Japanners, hoopt dat keizerin Michiko van Japan kan helpen bij het vinden van haar twee door een Japanse officier verwekte kinderen. Ze heeft ze sinds 1946 niet meer gezien.

Michiko komt eind mei met keizer Akihito naar Nederland voor een staatsbezoek. De Stichting Project Implementation Committee in the Netherlands (PICN) heeft zowel keizerin Michiko als koningin Beatrix in het diepste geheim over de kwestie van de vrouw geschreven. De stichting komt de voormalige seksslavinnen in ons land in samenwerking met het Asian Women's Fund tegemoet.

De vrouw werd als jonge puber geïnterneerd in een Jappenkamp. Na een al onbeschrijfelijke poel van ellende nam een Japanse officier haar vervolgens tot zijn `privé-troostmeisje' en bezorgde haar tegen het eind van de oorlog twee zonen.

Na de capitulatie werd de vader krijgsgevangen gemaakt. De tiener-moeder keerde met haar kinderen naar haar ouderlijk huis terug. Haar vader, net uit krijgsgevangenschap terug, had echter bijzonder veel moeite met de situatie waarin zijn dochter was beland.

Op de dag dat de kinderen werden gedoopt, nam de Japanse vader zijn kinderen weg. Hij nam ze per schip mee naar Japan, waar hij in 1946 arriveerde. Hij overleed vermoedelijk twee jaar later. Wat er met de jongens is gebeurd, is tot op heden onduidelijk.

Het PICN heeft al van alles geprobeerd om uit te vinden waar de kinderen van toen zijn gebleven en hoe het nu met deze mannen gaat. De brief aan de keizerin is een noodkreet: ,,Majesteit, we zijn ervan overtuigd dat u, zelf moeder, de pijn van deze vrouw kunt voelen, die sinds ze nog maar een kind was zoveel ellende moest meemaken.''

Het PICN betreurt het uitlekken van de brief overigens bijzonder. ,,Het was absoluut niet de bedoeling dat die in de openbaarheid kwam, omdat het een zeer delicate kwestie is en wij ons te houden hebben aan de wet op de privacy'', aldus een woordvoerster. Het PICN behandelt zijn zaken dan ook altijd zeer vertrouwelijk. (ANP)