Tirade van Gaddafi schokt Prodi

Gaddafi is terug. Het onnavolgbare staatshoofd, in eigen land `filosoof en leider van de revolutie' genoemd en daarbuiten `de Arabische Fidel Castro', heeft gisteren weer eens vorstelijk uitgehaald naar het `Westers imperialisme'. En waar kon Moammar al-Gaddafi, leider van de `Grootse Libische Arabische VolksRepubliek', dat beter doen dan op de eerste Euro-Afrikaanse top in Kairo, bedoeld om de banden tussen de continenten aan te halen?

Het meest pijnlijk was Gaddafi's tirade, zijn eerste optreden op een internationaal podium sinds de opheffing van het luchtembargo tegen Libië, voor Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie. Europeanen zien Afrikanen nog steeds als ,,gorilla's'', zei Gaddafi. Europa heeft geen recht van spreken over conflictbeheersing in Afrika want ,,in Spanje sterven iedere dag zes stieren''. Europa moet ophouden te zeuren over goed bestuur want ,,Afrika heeft geen democratie nodig maar waterpompen''. Verwijzend naar de presidenten van Frankrijk en Portugal zei Gaddafi zich niet te kunnen voorstellen dat ,,deze mensen met zo'n koloniaal verleden het nu goed voor hebben met Afrika''. Gaddafi besloot met de wijsheid: ,,Europa kan nooit vrij zijn als het zich niet ontworstelt aan de NAVO.''

Commissievoorzitter Prodi had eerder die dag met Gaddafi gesproken, en deze toen geprezen om zijn ,,nieuwe gematigdheid''. Na Gaddafi's toespraak moest Prodi toegeven dat dit ,,een heel andere toon was, en niet die van een verzoeningsgezind land''.

Een reactie van de Egyptische president Mubarak bleef uit, maar ook hij moet zich door Gaddafi geschoffeerd hebben gevoeld. Egypte heeft achter de schermen hard gewerkt om het luchtembargo tegen Libië op te heffen, en om Libië bij het `Barcelona-proces' te betrekken: samenwerking tussen landen rond de Middenlandse Zee, gericht op economische integratie.

Terwijl Gaddafi zijn tirade hield, werd bekend dat hij secretaris-generaal Rahanan Cohen van de Israelische Arbeidspartij heeft uitgenodigd voor een bezoek aan Libië. Het Israelisch ministerie van Buitenlandse Zaken legde die invitatie uit als teken dat Libië de betrekkingen met het Westen wil normaliseren. Tussen woorden en daden van Gaddafi gaapt een kloof.