Theo Thijssen- prijs voor Joke Van Leeuwen

De driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur is dit jaar door het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde toegekend aan Joke van Leeuwen voor haar gehele oeuvre.

De jury, onder voorzitterschap van Helma van Lierop-Debrauwer, noemt Joke van Leeuwen ,,een veelzijdig auteur met een omvangrijk oeuvre dat zich kenmerkt door een bijzonder samenspel van woord en beeld''.

De prijs bestaat uit 75.000 gulden voor de auteur en 50.000 gulden die de winnaar in overleg met het bestuur van de stichting mag besteden aan een literair doel.

De Theo Thijssen-prijs is de voortzetting van de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur en ging drie jaar geleden naar kinderboekenschrijver Toon Tellegen. Eerste winnaar was Annie M.G. Schmidt in 1964. (ANP)