Te weinig cellen, gevangenen vrij

Met het oog op een dreigend cellentekort heeft het ministerie van Justitie gevangenisdirecteuren schriftelijk verzocht om bij circa duizend gevangenen te onderzoeken of een aantal van hen vervroegd vrijgelaten kan worden.

Uit brieven van Justitie aan de Amsterdamse Bijlmergevangenis blijkt dat er vorige maand een wachtlijst bestond van 350 personen. ,,De kans is aanwezig dat er binnenkort heengezonden moet worden wegens plaatsgebrek'', aldus de brief van Justitie aan de gevangenis.

Een woordvoerder op het ministerie bevestigde vanmorgen dat de berichtgeving van de De Telegraaf, die vanochtend van de brieven melding maakte, als ,,een feit'' beschouwd kan worden. Verder wilde Justitie nog niets bevestigen, in afwachting van een reactie die Korthals vandaag eerst aan de Kamer wilde geven.

Ook penitentiaire inrichtingen in Roermond en Hoogvliet is gevraagd ruimte te scheppen voor nieuwe gevangenen. Eind vorig jaar rekende Korthals de Kamer nog voor dat er dit jaar een cellenoverschot van 1.095 zou zijn. Korthals weet het overschot aan bouwen `op basis van onjuiste prognoses'. Hij zei daarom - na een jarenlang tekort aan cellen - naar `herbestemming' voor de lege cellen te zoeken. Volgens Korthals vergt het Europees kampioenschap voetbal, dat in juni wordt gehouden, een leegstand van 500 cellen. Die zijn nodig als buffer bij grootschalige rellen.

Kamerlid Niederer (VVD) zei vanmorgen ,,not amused'' te zijn over de berichten rond de telling van zijn partijgenoot Korthals. ,,Eerst hadden we een overschot, en nu weer niet.'' De Kamerleden Rietkerk (CDA) en Halsema (GroenLinks) gaan vanmiddag mondelinge vragen stellen. Halsema heeft ,,de indruk dat het een rotzooi is. Korthals kan geen inzicht geven in het cellentekort.''