Straling oortelefoons

Mobiele telefoons met een zogeheten handsfree-set stellen de gebruiker aan méér in plaats van aan minder straling bloot. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumer Association, de Britse Consumentenbond.

De bond onderzocht twee standaardtelefoons en ontdekte dat de draad tussen telefoon en oortelefoontje werkt als een antenne die de straling oppikt en "kanaliseert' . De hersenen van handsfree-bellers staan daardoor aan drie keer meer straling bloot dan zonder zo'n set. Britten zijn massaal overgegaan op de handsfreesets uit vrees voor de vermeend nadelige effecten van straling door de mobiele telefoons. Die is in verband is gebracht met hersentumoren, toevallen en stress, maar sluitend wetenschappelijk bewijs ontbreekt daarvoor. Meer dan vijftien miljoen Britten hebben een mobiele telefoon.

Carphone Warehouse, een van de grootste handelaars in draagbare telefoons, betwist de onderzoeksresultaten. Volgens het bedrijf staan die haaks op eigen onderzoek. Which?, het blad van de bond, onderzocht een populaire telefoon van Carphone Warehouse en een van BT Cellnet, de mobiele arm van British Telecom, de voormalige Britse PTT.

Volgens de bond zijn de uitslagen representatief voor andere modellen. De bond vond ook dat zogeheten "stralingsschilden' nauwelijks bescherming bieden.