Sterke stijging in eerste kwartaal van diefstal auto's

Het aantal diefstallen van personenauto's is de afgelopen drie maanden gestegen. In vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar is er sprake van een stijging met ruim 12 procent.

Die cijfers heeft de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (SAV) vandaag bekendgemaakt. Volgens de stichting is sprake van een `onrustbarende' stijging. De SAV hekelt de `lakse houding' van de verschillende politiekorpsen als het gaat om het probleem van autodiefstallen. Daardoor zagen zij zich geconfronteerd met een forse toename van gestolen voertuigen. Zo moet de politieregio Flevoland een toename van zeventig procent noteren ten opzichte van het eerste kwartaal van 1999. Ook Gelderland Zuid en Noord Holland Noord komen er niet best vanaf, met stijgingen van 52 en 45 procent.

De drie noordelijke provincies werken samen in de aanpak van autodiefstal en boeken aanmerkelijk betere resultaten. Drenthe zag een afname van 26 procent, Groningen (-2,5 procent) en Friesland (-1,4 procent) gingen er ook op vooruit.

In totaal werden in het eerste kwartaal van dit jaar 8.332 auto's gestolen. Dat zijn er ruim duizend meer dan een jaar geleden. In sommige politieregio's heerst een `laat-maar-waaien-mentaliteit', vindt SAV-directeur G. Wesselink. ,,En die houding klopt niet. De pakkans is te laag en dat heeft weer tot gevolg dat veel jongeren denken: `Laten we maar wat raak rotzooien'. Terwijl er toch ook akelige kantjes aan zitten, zoals de doden en gewonden die er vallen door joyriding.''

Volgens Wesselink wordt het tijd om alle auto's — zowel oude als nieuwe — te voorzien van een startonderbreker. Auto's met zo'n beveiligingsinstallatie zijn aanzienlijk minder in trek bij dieven. De stichting pleit ervoor het inbouwen van een onderbreker deels te subsidiëren. ,,Op dit moment wordt het helemaal overgelaten aan de consument. Dat zou niet moeten. Misschien is het mogelijk de startonderbreker als verplicht op te nemen in de polisvoorwaarden.''

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is een samenwerkingsverband van justitie, verzekeraars, ANWB en de organisatie voor de autobranche Bovag. (ANP)