Spelen ver weg voor Troy Douglas

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de dopingzaak van Troy Douglas naar haar arbitragepanel verwezen. Dit betekent dat de voor Nederland uitkomende sprinter tot de behandeling van de kwestie automatisch geschorst is. Douglas, die van het gebruik van de spierversterker nandrolon wordt beschuldigd, werd drie weken geleden vrijgesproken door de tuchtcommissie van de Nederlandse atletiekunie KNAU. Het bestuur van de IAAF heeft besloten de uitspraak niet over te nemen.

Het besluit van de IAAF betekent vrijwel zeker dat Douglas niet aan de Olympische Spelen in Sydney kan meedoen. De atletiekfederatie pleegt met de behandeling van haar arbitragezaken maandenlang te wachten. De strafzaken tegen drie Britse topatleten, die ook door hun nationale bond van het gebruik van nandrolon zijn vrijgesproken, komen pas in juli voor. Voor de behandeling van de zaak-Douglas is nog geen datum vastgesteld.

De nieuwe voorzitter van de atletiekfederatie, Lamine Diack, maakte zondag al na een bijeenkomst van het uitvoerend orgaan van de IAAF in Parijs de naam van Douglas bekend. De atleet en zijn raadsman Emile Vrijman waren vanochtend echter nog niet officieel op de hoogte gesteld van het besluit. Vrijman overweegt via de burgerrechter in Monte Carlo, waar het kantoor van de IAAF is gevestigd, een versnelde behandeling van de zaak af te dwingen. ,,Ik vind het een minachting van de IAAF voor de atleet om de zaak zo lang aan te houden. Troy wil naar Sydney, maar heeft op deze manier geen schijn van kans. Ook als hij straks bij de IAAF zou worden vrijgesproken. Want dan is het te laat'', aldus Vrijman.

Vrijman is zelfs van mening dat de IAAF de kwestie van Douglas niet meer mag behandelen. Volgens de Rotterdamse dopingexpert wijken de reglementen van de KNAU en IAAF te veel van elkaar af, zodat er van een beroepzaak naar aanleiding van de Nederlandse uitspraak geen sprake zou kunnen zijn. Vrijman zal proberen de IAAF daarvan te overtuigen.

De tuchtcommissie van de KNAU sprak Douglas op 8 maart vrij omdat het reglement geen duidelijkheid verschaft over de waarden van de verboden stof in de urine die moeten worden gehanteerd bij een overtreding. Bewezen is dat nandrolon door het lichaam zelf wordt aangemaakt, maar over de mogelijke hoeveelheid verschillen de meningen. In de atletiek wordt een waarde van twee of meer nanogram per milliliter als dopinggebruik beschouwd. Dat staat echter in geen reglement omschreven.

De onduidelijkheden over de spierversterker is voor de IAAF geen aanleiding om hangende een onderzoek alle schorsingen op te schorten. Dat heeft de voorzitter van de medische commissie van de IAAF, Arne Ljungqvist, verklaard. Vrijman vindt dat onbegrijpelijk. ,,In plaats dat de IAAF probeert de schade te beperken, zeggen ze hiermee tegen de atleten: `Misschien zitten we fout, maar dat is dan pech voor jullie'. Ze weigeren gas terug te nemen.''

    • Hans Klippus