SCHOOLKRANT ONLINE

Het eerste beeld: een waarschuwing aan ouders voor `ridiculous content'. Daarna een filmpje waarin een vliegende duif met olijftak wordt getroffen door een bliksemflits en dood neervalt. Wat overblijft: De Babbel online, da dark site. Webmaster Vincent Vijn (17, havo 5) wil met deze introductie illustreren ,,dat alles vredig leek totdat De Babbel insloeg als een donderslag bij heldere hemel.'' Ook hoofdredacteur Thomas van den Ende (17, vwo 5) suggereert dat een schoolkrant met een hoog Telegraaf-gehalte (zijn eigen kwalificatie) wel voor een hoop commotie moet zorgen op het oecumenische Marnixcollege in Ede. ,,De rector is niet blij met ons'', denkt hij. De redactie van De Babbel wil ook geen geld van de school voor de krant. Thomas: ,,Wij willen onafhankelijk zijn.'' Bij de eerste telefoonrekening van het nieuwe jaar ontdekten Vincents ouders dat zij de website hadden gesponsord.

De papieren Babbel bestaat pas vijf maanden en is opgericht uit protest tegen de bestaande schoolkrant die volgens Thomas eigenlijk de krant van de mentor was. Uit concurrentie-overwegingen is een maand later ook de website bedacht, ,,en nu bestaat die oude krant al niet eens meer''. De teksten in de Babbel zijn van Thomas en mede-redactielid David Meijer, maar grootmoedig geeft Thomas de credits voor de site geheel aan webmaster Vincent Vijn. ,,Die is helemaal gek van Internet, hij wist er al alles van toen hij zelf nog niet eens Internet had.'' Vincent heeft zich zo te zien lekker kunnen uitleven. Het hele internet-repertoire is aanwezig. Je kunt er zelfbedachte spelletjes spelen, t-shirts en petjes kopen, gratis gebruikmaken van email-service, chatten, kaartjes sturen, en zélfs hier en daar wat lezen.

Thomas: ,,Ons motto is hoe gekker hoe beter. Binnenkort beginnen we met Babbel-TV. Zelf filmpjes maken en die dan via het net uitzenden. Helaas heeft nu net een leerling de camera van de school kapot laten vallen.''

Thomas is verbaasd dat hun site niet genomineerd is voor de wedstrijd `beste web-schoolkrant van het jaar'. ,,Eigenlijk denk ik dat ze de site gewoon niet bekeken hebben.'' (debabbel.com)

(Tekst Marlies Hagers; foto Evelyne Jacq)