Rotterdam krijgt 52 rijksmonumenten van voor 1940

Het Rotterdamse stadhuis en het postkantoor aan de Coolsingel; het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijjn hotel New York en de `Hef', de spoorhefbrug tussen Noordereiland en de Kop van Zuid, behoren tot de 52 bouwwerken in het centrum van Rotterdam die staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) gisteren heeft aangewezen als rijksmonument.

De bouwwerken die dateren uit de periode 1850-1940 zijn geselecteerd op basis van hun schoonheid en cultuurhistorische waarde. Het bureau Monumentenzorg van de gemeente Rotterdam heeft begin jaren `90 170 bouwwerken voorgedragen. Drie jaar geleden werd een eerste reeks gebouwen in Kralingen als rijksmonument aangewezen. De 52 nieuwe rijksmonumenten zijn gelegen in het centrum en de Kop van Zuid. Het grootste aantal nieuwe monumenten bevindt zich in het historische Scheepvaartkwartier dat wel de grachtengordel van Rotterdam wordt genoemd.

De aanwijzing tot beschermd monument geldt vele bekende grote gebouwen als het stadhuis, een schepping in neo-renaissancestijl van Henri Evers, en het daarnaast gelegen neo-classicistische postkantoor.

Deze twee grote gebouwen overleefden het bombardement van mei 1940, dat het centrum van Rotterdam in de as legde. Ook het Museum Boymans van Beuningen en het Vrij Entrepot op de Kop van Zuid zijn tot rijksmonument verklaard, alsmede een aantal bekende kerken, zoals de Remonstrantse kerk, de Waalse kerk en de Noorse kerk in het park nabij de Euromast. De beschermde status is eveneens verleend aan enkele bruggen met De Hef als bekendste kantoren en zelfs koetshuizen.

De aanwijzing van De Hef is het einde van langdurige discussies in Rotterdam over de brug die als enige onderdeel van de vroegere spoorweg over de Maas bewaard bleef. Het spoor en de brug over werden afgebroken nadat de spoortunnel eind tachtiger jaren gereed kwam.

De symbolische betekenis van De Hef is vergelijkbaar met die van het stadhuis dat begin deze eeuw in de plaats kwam van de rosse buurt van de Zandstraat waar 2400 mensen woonden.