Payton

Nicholas Payton was een van de muzikanten die het akoestisch decor verzorgden van Robert Altmans Kansas City, een weinig geslaagde film over de jazz-wereld. Zijn uit 1995 stammende debuutalbum From this moment en de daarop volgende twee cd's geven echter een beter beeld van zijn kunnen. Met Nick@night gaat hij verder op de toen ingeslagen weg: solide composities, vertolkt met veel gevoel voor traditie. Want Payton is een wat conservatieve jongeling, die thuishoort tussen collega-blazers Wynton Marsalis en Roy Hargrove. Op Nick@night breidt Payton het conventionele klankpalet uit met het metalige getingel-tangel van de celesta en de strenge pinnigheid van de klavecimbel, en vermengt hij mainstream-jazz met afgemeten porties rock en funk. Ook onderscheidt hij zich door zijn ingehouden spel en tovert hij nog veel interessants uit het middenregister.

Nicholas Payton: Nick@night (Verve, 547 598-2) Distr. Universal.

    • Edo Dijksterhuis