Nasdaq lijdt onder Microsoft-kwestie

Vooruitlopend op de uitspraak in de mededingingszaak tegen softwaremaker Microsoft daalde de Nasdaq gisteren met 349 punten, ofwel met 7,6 procent.

Het was in de geschiedenis van de elektronische Nasdaqbeurs de grootste puntendaling die ooit werd genoteerd. Microsoft nam met een koersverlies van 14 procent een fors deel van de daling voor zijn rekening. De beurswaarde van het bedrijf slonk na de uitspraak van de rechter met 79 miljard dollar. Bill Gates, oprichter en voormalige bestuursvoorzitter van Microsoft, zag zijn persoonlijke fortuin verminderen met 16 miljard dollar.

Sinds het record van 5.048 punten op 10 maart is de Nasdaq inmiddels met 16 procent gedaald. De belangrijkste getroffen sectoren zijn Internet, computers, chips en telecommunicatie.

Grote verliezers waren naast Microsoft onder meer de bedrijven Ebay, Novato, Akamai Technologies en VeriSign.

De New York Stock Exchange profiteerde van de kapitaalvlucht uit de technologiefondsen. Bijna alle fondsen die deel uitmaken van de Dow Jones eindigden met winst. American Express, Citigroup en J.P. Morgan behaalden de grootste winsten.

Al met al eindigde de Dow Jones-index driehonderd punten hoger, ofwel 2,7 procent, ondanks de daling van de Nasdaq-fondsen Microsoft en Intel, die ook deel uitmaken van de Dow Jones.

In Europa was gisteren al een voorschot genomen op de koersdaling van de technologiefondsen in New York. Vanmorgen bleef de schade dan ook beperkt, en stonden de meeste beurzen, na zware verliezen gisteren, op winst. Van de grote beurzen gaf enkel Londen, dat doorgaans de sterkste samenhang vertoont met Wall Street, terrein prijs. Wel bleef met name de internetsector in heel Europa zwak.