Moskou in aanval tegen `leugens' van Robinson

Het Kremlin is in de aanval gegaan tegen de ,,leugens en hypocrisie'' van Mary Robinson, VN-gezant voor de rechten van de mens. Na haar reis naar Tsjetsjenië weigerde president Poetin gisteren haar te ontvangen.

Poetins eigen rapporteur voor de rechten van de mens, Vladimir Kalamanov, ontstak gisteren in woede over de claim van Robinson dat haar de toegang tot vijf locaties was ontzegd. ,,Dat is, excuseer, een platte leugen'', zei Kalamanov, die haar op de rondreis begeleidde. Hij omschreef Robinson als wispelturig en wantrouwend. ,,Als je met haar praat begrijpt ze alles. Zodra ze echter buitenlandse journalisten ziet, draait ze om als een blad aan de boom.'' Minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov zei vanmorgen dat Robinsons bezoek vergezeld was gegaan ,,van een propagandaoffensief'' zoals hij nog nooit had gezien.

Robinson heeft Rusland eraan herinnerd dat het lid is van de VN en de Raad van Europa ,,en dat het daarmee serieuze verplichtingen op zich heeft genomen''. Ze zei ,,diep verontrust te zijn over de schaal en ernst van de beschuldigingen'' over misdaden begaan door Russische militairen en riep op tot een onderzoek. Dat schoot Kalamanov in het verkeerde keelgat: ,,We staan niet toe dat iemand Tsjetsjeense bandieten gelijkschakelt met Russische soldaten.''

Kalamalovs uithaal maakt deel uit van een Kremlin-offensief om uitstoting uit de Raad van Europa te voorkomen. De Raad vergadert deze week in Straatsburg over een ontwerpvoorstel om het royement van Rusland in juni in gang te zetten als het zich blijft misdragen. Met het oog daarop verspreidde Kremlin-woordvoerder Sergej Jastrzembski gisteren een gruwelvideo van wreedheden begaan door Tsjetsjenen. ,,Ik verberg niet dat we deze band speciaal voor de Raad van Europa hebben samengesteld'', aldus Jastrzembski. Tegelijkertijd beschuldigde een groep van 21 Russische schrijvers, musici en cineasten, onder wie Oscar-winnaar Nikita Michalkov, Westerse intellectuelen gisteren in een open brief van deelname ,,aan een anti-Russische campagne''.

Tegenover deze verwijten staat een nieuwe video van een dozijn lijken, waarvan sommigen onthoofd, in het Tsjetsjeense dorp Aldi. Ooggetuigen hebben gedetailleerde verklaringen afgelegd bij Human Rights Watch over een slachting door Russische soldaten, begin februari, waarbij 70 dorpelingen zouden zijn vermoord. Aldi is een van de plaatsen die Robinson niet mocht zien omdat er volgens haar gastheren ,,een militaire operatie gaande was''.

    • Frank Westerman