Mir krijgt tweede leven

Met Amerikaans geld wordt de Russische trots, het overjarige en uitgewoonde ruimteschip Mir, omgebouwd tot een `ruimtehotel'. Dat is althans de missie van Sergej Zaljotin en Aleksandr Kaleri die vanmorgen in een Sojoez-ruimtecapsule richting Mir zijn vertrokken. De kosmonauten moeten het ruimtehuis weer bewoonbaar maken. Het veertien jaar oude gevaarte zou dit jaar in een oceaan worden gedumpt, maar is nu met de zegen van president Poetin aan een wonderbaarlijk tweede leven begonnen. ,,Het is geen prestigezaak, maar een essentieel project'', zei hij. Hij wil Ruslands status van supermacht herstellen, en daarbij komt het vlaggenschip van de Russische ruimtevaart goed van pas. Dat uitgerekend een Amerikaan – de miljonair Walt Anderson die samen met andere investeerders 20 miljoen dollar bijeen heeft gesprokkeld – de opknapbeurt mogelijk maakt, doet daar niets aan af. Ook niet dat de exploitatie van het stuk ruimteschroot door een Russisch-Amerikaanse joint venture zuiver commercieel van opzet is. De geldschieters hopen de Mir geschikt te maken voor opnamen van reclamespotjes en het verblijf van rijke toeristen die alles op aarde al eens gezien hebben. De bemanning moet eerst de gaten in de huls, waardoor zuurstof weglekt, dichten en de boordcomputer aan de praat houden.