Milieuclub gek van bellers

De Milieufederatie Noord-Holland heeft er genoeg van altijd maar bereikbaar en beschikbaar te zijn voor bellers en bezoekers. Op donderdagochtend gaat voortaan het kantoor in Zaandam dicht en het antwoordapparaat erop. Dan kunnen, zegt directeur Hugh Gallacher, de twintig medewerkers tenminste één ochtend in de week ,,ongestoord en geconcentreerd'' werken.

Het gaat vooralsnog om een proef van twee maanden, maar Gallacher verwacht eerder uitbreiding dan afschaffing van het werken in de luwte. ,,We hebben al een tijdje het gevoel dat we ons een slag in de rondte werken door altijd maar bereikbaar te zijn. Dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. We willen ons niet langer de godganselijke week laten regeren door bellers en bezoekers.'' Hij verwacht meer rust, meer regie en betere plannen.

De `bereikbaarheidsdwang' gaat volgens Gallacher ten koste van de kwaliteit van het werk van de federatie die ongeveer 200 plaatselijke natuur- en milieuclubs in Noord-Holland overkoepelt. ,,Wij moeten goede en gedegen adviezen en rapporten afleveren, en dat kan niet als je altijd maar klaarstaat. We zijn de brandweer niet.''

De directeur zegt dat zijn federatie bijkans verzuipt in het werk: Schiphol vergt bijna een dagtaak, Hoogovens in IJmuiden is de grootste verzuurder van het land, de bollenteelt is grootgebruiker van gif- en meststoffen, en dan zijn er de tientallen kleinere projecten en plannen, die ,,natuur, milieu en landschap'' bedreigen. ,,Neem de Wijde Wormer, een unieke groene parel. Het regionaal samenwerkingsverband ROA wil daar een bedrijventerrein aanleggen. Dus weg groene parel. Als we dat willen voorkomen, zullen we ons verweer stevig moeten onderbouwen, anders blijven we nergens.''

Zou het niet beter zijn wat extra mensen in dienst te nemen om de werkdruk te verlichten? ,,Als we het geld van de bomen konden plukken, zou het te overwegen zijn, maar dat alternatief hebben we niet'', zegt Gallacher.