Microsoft gebaat bij tijdrekken

Het proces tegen Microsoft is nog lang niet ten einde. Het bedrijf kan tijdrekken door in beroep te gaan. En tijdrekken loont.

Microsoft heeft een rechtszaak verloren, maar kan veel winnen door tijd te rekken. Het bedrijf kan in hoger beroep veel van de schade beperken, terwijl de markt verandert. Want hoe belangrijk voor de omzet is Windows nog over anderhalf of twee of drie jaar?

,,Een schikking nu had het bedrijf meteen aan banden gelegd'', verklaarde Bill Baer, een voormalige mededingingsadvocaat. ,,De voortgaande rechtsgang stelt de dag des oordeels alleen maar uit.'' Microsoft kan in hoger beroep gaan bij het District Court en daarna nog bij het Supreme Court.

Na de uitspraak van Thomas Penfield Jackson tegen Microsoft is het wachten nu op maatregelen tegen het bedrijf. Dat kan lang duren, bijvoorbeeld tot oktober, maar in de tussentijd kan de rechter besluiten om alvast beperkingen aan Microsoft op te leggen.

De meest drastische maatregel zou het opsplitsen van het bedrijf zijn. Het is niet duidelijk of Jackson daar een voorstander van is. Tijdens de onderhandelingen in de afgelopen maanden zou die eis ook al zijn komen te vervallen.

Jackson zou dus mogelijk geen structurele maatregelen willen maar aanpassing van het gedrag. De moeilijkheid daarvan is dat er altijd een waarnemer moet zijn die in het geval van een rechterlijke eis tot gedragsverandering toeziet op naleving. Dat zal opnieuw veel overleg vergen.

Intussen gaat Microsoft door met wat het erg goed doet: de greep op de markt verstevigen en de winst vergroten. In de afgelopen twee jaar lijkt het bedrijf niet te zijn afgeleid door de activiteiten in de rechtszaal. Nog steeds groeien omzet en winst en het aandeel is geliefd onder beleggers. Er zijn op Wall Street in totaal 31 analisten die het bedrijf volgen. Twee geven een `hold'-advies, veertien een `buy' en vijftien een `strong buy'.

Microsoft heeft de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in kabelbedrijven en het ontwikkelt software voor Internet-handel. Ook werkt het hard aan software voor kwaliteitsvideo via Internet. Volgens Bill Gates kan Internet alleen verder worden ontwikkeld door goede software. ,,Zoals ik al zei aan het begin van het pc-tijdperk'', aldus Bill Gates in een interview in de Wall Street Journal, ,,software is de magische component.''

Het bedrijf richt zijn ogen ook hebben op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dit jaar. Een winst voor de Republikeinse kandidaat George W. Bush in november wordt als gunstig gezien voor Microsoft. Een van zijn campagnemedewerkers is een voormalige werknemer van Microsoft. Bush zei eind vorig jaar over mededingingswetten dat hij de voorkeur geeft aan ,,vernieuwing boven rechtsvervolging''. Op zichzelf een loze kreet maar in verband met de rechtszaak tegen Microsoft zeer veelzeggend. Als Bush wint komt er een geheel nieuwe personeelsbezetting op het ministerie van Justitie, dat wellicht heel graag tot een schikking wil komen.

    • Lucas Ligtenberg