KPNQwest en IBM in zakelijk Internet

Kabel- en telecombedrijf KPNQwest en computerfabrikant IBM sluiten een alliantie die technische ondersteuning van zakelijke Internetdiensten gaat aanbieden. Het gaat om een samenwerkingsverband van tien jaar.

Dat hebben KPNQwest en IBM vanmorgen bekendgemaakt. Ze verwachten jaarlijks 4 miljard euro (8,8 miljard gulden) omzet uit de samenwerking te kunnen halen. KPNQwest en IBM krijgen daarvan ieder de helft. Hoeveel de twee bedrijven in de samenwerking investeren hebben ze niet bekendgemaakt.

IBM gaat op achttien locaties in Europa computersystemen aanleggen die worden aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPNQwest. In deze virtuele handelscentra verwerken de computers elektronische transacties voor klanten van IBM en KPNQwest.

IBM huurt een kwart van de volledige capaciteit voor zijn zakelijke partners. KPNQwest en IBM verwachten verder klanten te kunnen werven onder Internetaanbieders, Internetbedrijven die zich bezighouden met e-commerce en traditionele bedrijven die een deel van hun zakelijke transacties via Internet willen afhandelen.

De eerste zes vestigingen, elk ongeveer 10.000 vierkante meter groot, komen in Frankfurt, Parijs, München, Stockholm, Milaan en Londen. De bouw van de centra begint in de loop van dit jaar.

Qwest, het Amerikaanse telecombedrijf waarmee KPN samenwerkt in KPNQwest, heeft in de Verenigde Staten al een vergelijkbare alliantie met IBM gesloten. Ook daar richten de bedrijven samen centra op die ruimte bieden aan bedrijven voor zakendoen via Internet. De centra bieden de hardware, software en de netwerken aan die nodig zijn voor de webhandel. IBM en Qwest verwachten dat de alliantie in de VS ruim 5 miljard dollar (11,4 miljard gulden) zal omzetten.

IBM is een van de grootste automatiseerders ter wereld, met een omzet van 32 miljard dollar. KPNQwest, dat sinds november een eigen beursnotering heeft in Amsterdam, legt een Europees glasvezelnetwerk aan dat bestemd is voor zakelijke telefoondiensten en breedbandig Internetverkeer.

KPNQwest is actief in veertien landen en haalde van april tot en met december 1999 een omzet van 190,2 miljoen euro.