Kinderdijk gerestaureerd

De verwaarloosde molens van het `wereldmonument' Kinderdijk krijgen tussen 2003 en 2005 een opknapbeurt. De kosten daarvan bedragen 5 tot 10 miljoen gulden.

Voor de renovatie wordt een nieuwe Stichting Werelderfgoed Kinderdijk in het leven geroepen, bestaande uit vertegenwoordigers van onder meer de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden en de gemeenten Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland.

Bij de opknapbeurt van de Kinderdijk, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, staat herstel van de huidige voorzieningen voorop. Zo zal de roedenloods in ere worden hersteld, waarna het gebouw een museumfunctie krijgt. Verder richt de nieuwe Stichting zich op het beheer, de restauratie en het onderhoud van de molens, de molenerven en de opstallen. (ANP)