Killing Zoë

De Amerikaanse brandkastkraker Zed reist naar Parijs op uitnodiging van zijn jeugdvriend Enrique. Bij aankomst bestelt hij de call-girl Zoë, die hem berijdt terwijl hij met glazige ogen naar het plafond staart. Om onduidelijke redenen wordt Zoë verliefd op Zed, tot Enrique langskomt en haar naakt de gang op mept. Zed mummelt een protest, meer niet.

De voorbereiding voor de bankoverval is zorgwekkend. De bende – Frans-Engels-Vietnamese Eurotrash – wacht op Zed in een duister hol met een dode kat als portier. Enrique gunt Zed een korte blik op de plattegrond van de bank. Het plan: ,,We gaan naar binnen, pakken wat we willen en vertrekken. Maar nu gaan we heroïne roken.'' Waarna de bende in een Dixieland-kelder onder het genot van zure wijn, marihuana, heroïne en pillen een grotesk soort teambuilding bedrijft. De avond eindigt voor Zed in een poel braaksel; uit zijn ooghoeken ziet hij nog hoe aidslijder Enrique een bendegenoot anaal penetreert. Geen wonder dat de bankoverval de volgende ochtend nogal uit de hand loopt.

Killing Zoë is een film uit de Tarantino-stal die veel kritiek kreeg omdat hij als een bleke afspiegeling van het genre werd beschouwd. Schrijver-regisseur Roger Avery, een boezemvriend van Tarantino, sprak wel de taal van de meester maar miste diens talent. Nouvelle violence was in Avery's handen niet meer dan leeg geweld.

Toch is Killing Zoë ook een verrassende en dynamische film. Zed is een vreemd soort hoofdpersoon: een passieve zombie, die lauw tegenstribbelend de nachtmerrie van zijn Franse vriend binnenwandelt. De film wordt gedragen door bendeleider Enrique, een prachtige rol van Jean Hugues Anglade. Hij zet een junkie neer met het charisma van een sekteleider, die zijn Gallische gangsters meesleept in zijn persoonlijke afgrond, intussen grossierend in pseudo-Franse levenswijsheden als ,,Was je niet. In Parijs maakt het indruk als ze ruiken dat je geneukt hebt.'' Zed wordt pas wakker als hij moet kiezen tussen deze vetharige duivel en zijn beschermengel Zoë, het hoertje met het gouden hart die overdag toevallig nu net werkt op de bank die Zed komt overvallen. En zo loopt alles toch nog goed af.

Killing Zoë (Roger Avary, VS, 1993), Veronica, 22.15-23.55u.

    • Coen van Zwol