Japanse regering besluit tot aftreden

Het Japanse kabinet heeft vanmiddag in een spoedzitting besloten af te treden. Dit heeft waarnemend premier Mikio Aoki op een persconferentie bekendgemaakt.

Het besluit is genomen na overleg met de behandelend artsen van premier Keizo Obuchi, die afgelopen weekeinde werd getroffen door een beroerte en sinds zondag in coma ligt. Volgens de artsen zal Obuchi ,,wegens beschadiging aan de hersenen voorlopig problemen hebben zijn wil tot uitdrukking te brengen'', aldus Aoki. Er is voorlopig, zei hij, ,,geen uitzicht op herstel'' van Obuchi en daarom heeft het kabinet besloten tot aftreden om de weg vrij te maken voor een nieuwe regering. Het Lagerhuis zal uiteindelijk moeten stemmen over de benoeming van een nieuwe premier.

De tweede man van de Liberaal Democratische Partij (LDP), secretaris-generaal Yoshiro Mori, wordt in de Japanse media genoemd als de meest kansrijke kandidaat voor het premierschap. De regerende liberaal-democraten van Mori willen snel een nieuwe regering op poten zetten om ,,geen machtsvacuüm'' te laten ontstaan, verklaarde Aoki. De regering moet zich voorbereiden op de topontmoeting van de G7, de rijkste industrielanden ter wereld, in juli in Japan. De regerende coalitie, waarin drie partijen deelnemen onder leiding van de LDP, is niet al te stabiel en er moeten dit jaar algemene verkiezingen worden uitgeschreven.

In Japan is grote opwinding ontstaan over de wijze waarop de autoriteiten de berichtgeving over de ziekte van Obuchi hebben geregisseerd. De buitenwereld werd lange tijd in het ongewisse gelaten over de ernst van de toestand waarin de premier verkeert. Vanochtend bood waarnemend premier Aoki hiervoor zijn verontschuldigingen aan aan de Japanse bevolking.

Japanpagina 4

    • Hans van der Lugt