Japanse ondernemingen geloven in herstel economie

In Japan, dat nu wordt beroerd door de premierswisseling in de regering, zijn de grote ondernemingen voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal optimistischer over de economie. Dit blijkt uit een overzicht van de `tankan', het toonaangevend economisch overzicht van de centrale Bank van Japan.

De ondernemers zijn ervan overtuigd dat de economie bezig is te herstellen van de grootste inzinking van de laatste vijftig jaar. Wel is hun gevoel minder sterk dan dat tijdens een periode van economische bloei en dat betekent volgens de `tankan' dat het prille herstel er nog bijzonder kwestbaar uitziet. De winstcijfers van de ondernemingen zijn heel goed en ook de industriële productie stijgt fors, maar de consumentenbestedingen blijven nog steeds uiterst laag.

,,Er zal geen belangwekkende politieke beslissing worden genomen voor de aanstaande verkiezingen'', zei de chef-econonoom van Nikko Salomon Smith Barney over de beroerte die premier Obuchi heeft getroffen. De verkiezingen waern gepland voor 19 oktober maar worden nu mogelijk eerder gehouden.

Hoe goed de tankancijfers ook waren, ze brachten de economische analisten niet een euforische stemming. Normaal gesproken overtreft bij een economisch herstel de tankan de verwachtingen, maar dat is nu niet het geval. ,,Dit is een tankan die zich waarschijnlijk op een hoogtepunt bevindt. In de loop van dit jaar zullen de cijfers waarschijnlijk naar beneden worden bijgesteld'', zei een onderzoeker van Mitsubishi Onderzoeksinstituut.

De tankan komt grotendeels overeen met een peiling van het persbureau Reuters, die 22 economen heeft ondervraagd over de vooruitzichten voor Japan. Deze economen voorzien een herstel als gevolg bvan de groeiende vraag naar inforamtietechnologie en van het herstel van de markten in Azië.

De in de tankan opgevoerde grote ondernemingen geven aan dat zij hun investeringen in hun fabrieken met 0,6 procent terugbrengen, veel minder fors dan in de afgelopen twee jaar. (Reuters)