Internationaal

LONDEN

Een hevige reactie op de forse val van de Amerikaanse Nasdaqindex bleef vanmorgen op de Europese beurzen goeddeels uit, omdat de koersen van de Europese technologiefondsen gisteren al een eind waren gedaald.

Deutsche Telekom bleef last houden van onzekerheid over de werkelijke waarde van dochter T-Online die deze maand naar de beurs gaat. Vanmorgen moest er weer 2,5 procent van de aandelen Deutsche af, die op hun laagste peil staan sinds eind februari. Gisteren ging er ook al tien procent van Deutsche Telekom af. Bankaandelen vormden een steun voor de DAX, die 1,4 procent hoger noteerde op 7.538 punten.

PARIJS

Prijs had, evenals de rest van Europa, gisteren al een voorschot genomen op de daling van de Nasdaqindex, en beleggers wendden zich vanmorgen tot traditionele sectoren. Alsthom bijvoorbeeld steeg met 5,4 procent, Carrefour met ruim 4 procent en auto-onderdelenmaker Valeo met 6,75 procent. De CAC-index was 1,5 procent hoger op 6.223 punten.

TOKIO

Op de effectenbeurs van Tokio zijn de aandelenkoersen vanmorgen gedaald. het Nikkei-gemiddelde zakte met 132 punten tot 20.595, een daling van 0,6 procent. Het waren de technologiefondsen die bij de daling het voortouw namen.

In Zuid-Korea gingen de koersen met 1,9 procent omlaag. In Australië zakten de aandelenkoersen met 0,6 procent. Hongkong was gesloten.

NEW YORK

De koersval van Microsoft met 14,5 procent sleurde ook de Nasdaq omlaag. De index van de schermenhandel sloot 7,63 procent lager op 4.224 punten. Het verlies van 349 punten van de Nasdaq, waarin naar verhouding veel technologische bedrijven zijn opgenomen, was de grootste daling ooit. In sterk contrast met de Nasdaq stond de handel in de Dow-Jonesfondsen. Het Dow-Jonesgemiddelde eindigde duidelijk in de plus. De graadmeter van dertig toonaangevende industriefondsen klom 300 punten tot 11.222. Dat was een winst van 2,75 procent.

In Londen moesten Vodafone en Cable & Wireless nog wel achteruit, maar de daling van Vodafone met 2,5 procent viel gezien de val van de Nasdaq mee. Wel geraakte LastMinute.com op 190 pence, de laagste koers sinds de beursgang, en nog maar een derde van de koerspiek van 555 pence begin vorige maand. Reuters moest 8,4 procent terug op basis van een afwaardering met 17 procent van zijn beursgenoteerde Internetdochter Tibco. De bank- en farma-aandelen deden het in Londen goed. De FTSE-index stond 0,1 pprocent lager op 6.460 punten.

FRANKFURT