Huishouden zoekt via net superhulp

Op zoek naar zo'n schaarse hulp in de huishouding? Internet helpt. Op www.superhulp.nl. komen sinds kort huishoudsters en huishoudens bij elkaar. `Om ieders leven een beetje te veraangenamen', zegt sponsen- en zemenfabrikant Spontex, die de site bij het begin van de lente in de lucht bracht. En voor de naamsbekendheid natuurlijk.

Schoonmaaksters en (de weinige) schoonmakers die een werkadres zoeken kunnen zich bij de site aanmelden, onder vermelding van onder meer naam, telefoonnummer, beschikbaarheid en netto uurloon. Zoekende huishoudens toetsen hun postcode in voor een lijstje kandidaten.

Wie zo een schoonmaakhulp denkt te vinden dient wel rekening te houden met diens wensen. Zo wil mevrouw Stobbe uit Diessen ,,alles doen behalve erg zwaar huishoudelijk werk.'' En Pascalle van Engelen wil niet op hoge trappen ramen zemen. Houders van honden en katten kunnen sowieso op weinig sympathie rekenen.

Is de horde van voor- en afkeuren genomen, dan is nadere studie op de afstand tussen woon- en veronderstelde werkplaats relevant. Wie een Utrechtse postcode intikt, krijgt bijvoorbeeld Sandra Engelen uit Spijkenisse als hulp gesuggereerd. Of zij voor de 15 tot 20 gulden netto per uur komt opdagen is kwestieus, omdat zij zich per fiets verplaatst. In het noorden blijken de vacante schoonmaakhulpen ook dun gezaaid. Een kandidaat voor Leeuwarden zou anderhalf uur moeten komen treinen uit Raalte.

De algemeen directeur van Spontex kan nog niet aangeven hoeveel animo er voor de site is. Pas over enkele weken verwacht hij daar inzicht in te hebben.

Mag het prakische nut van www.superhulp.nl ter discussie staan, de site geeft in elk geval meer zicht op leven en werken van schoonmakers.

Zo blijkt Lia Zappey uit Rotterdam strijken niet zozeer te zien als werk, maar ook als hobby. Theophil Iwuoma, omgeving Leiden, vermeldt van tafeltennis en bijbellezen te houden. En mevrouw Tewolde uit Capelle kookt graag.