Het recht op rookvrij werken

Voor het eerst wordt voor de rechter geëist dat een bedrijf geheel rookvrij wordt gemaakt. Tobben met lucht en longen.

Ze losten het samen niet op. Zes jaar vocht medewerkster Nanny Nooijen voor het rookvrij maken van de sorteerafdeling van PTT Post in Breda, waar zij werkt. Toen de bedrijfsleiding niet wilde luisteren wendde Nooijen zich tot het Nederlands Astma Fonds. Dat leidt nu tot een kort geding waarin voor het eerst wordt geëist dat een werkgever zijn gehele bedrijf rookvrij maakt.

,,In mijn sorteerstraatje werd, na lang aandringen, een rookverbod ingevoerd, maar collega's houden zich er niet aan', zegt Nooijen, die last heeft van hyperactieve luchtwegen. ,,Bovendien staat mijn straatje midden in een grote hal, zodat ik nog steeds in andermans rook zit.'

In de kantine, in de gang, op de toiletten zelfs, nergens kon Nooijen de rooklucht ontlopen. ,,Ik ben zelf maar begonnen antirookstickers op te plakken, maar mijn collega's trekken zich nergens wat van aan.'

Er viel met de bedrijfsleiding niet te praten over het rookvrij maken van de sorteerafdeling, zegt Nooijen. Zij werd ziek van de rook en moest vakantiedagen opnemen om niet ingedeeld te worden voor klusjes op andere afdelingen. Collega's keken haar met de nek aan en maakten vervelende opmerkingen. ,,Alsof het allemaal mijn schuld was.'

De bedrijfsleiding van PTT Post begrijpt niet waar Nooijen zich druk over maakt. ,,We hebben goede afspraken gemaakt, haar collega's roken niet in haar nabijheid', aldus vestigingsmanager C. Heijnsdijk. ,,Bovendien is de kantine tussen half twaalf en half twee rookvrij. Er zitten inderdaad straffe rokers op de sorteerafdeling, maar zij hoeft niet te werken op plekken waar veel rook is.'

Jaren geleden is er binnen het bedrijf gesproken over een rookverbod, maar daar is nooit iets van gekomen. Heijnsdijk: ,,We besloten dat uit te stellen omdat er nieuwbouwplannen zijn, daar heeft toen niemand een probleem van gemaakt.'

Nooijen: ,,Er loopt asociaal volk op de werkvloer rond. Een rookverbod durfde de bedrijfsleiding niet in te voeren, uit angst dat zo'n stap verkeerd zou vallen bij die mensen.'

De tabakswet verbiedt roken in openbare ruimtes, maar zegt nog niets over bedrijven. Dat zal niet lang meer duren, hoopt het Astma Fonds, dat opgetogen reageerde toen Nooijen zich bij de vereniging meldde. ,,Met deze zaak kunnen we verder', zegt hoofd patiëntenservice T. Rolle. Het Astma Fonds hoopt nu voor de rechter ook een rookverbod in bedrijfsruimtes af te dwingen. Rolle: ,,De werkgever moet gezonde omstandigheden creëren voor de werknemer.' Volgens hem heeft PTT Post in Breda een halfslachtig beleid gevoerd. Rolle: ,,Deze zaak staat niet op zichzelf. Wij ontvangen ieder jaar meer klachten over roken in bedrijven. Mensen worden mondiger, ze durven vaker in opstand te komen.'

    • Guus Valk