Gergjev blijft tot 2005 in Rotterdam

Valery Gergjev blijft tot 2005 aan als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De Russische dirigent is chef in Rotterdam sinds 1995, van 1989 tot 1992 was hij al vaste gastdirigent van het Rotterdamse orkest.

Een belangrijke factor bij de beslissing van Gergjev om nog vijf jaar in Rotterdam te blijven is de komst naar Rotterdam per 1 mei van de nieuwe directeur Rob Overman, nu nog directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest in Amsterdam. Overman werkte eerder nauw met Gergjev samen toen hij directeur was van het Radio Filharmonisch Orkest. Samen met Overman wil Gergjev nu werken aan herstel van het Gergjev Festival. Dat vormde de laatste jaren de opening van het Rotterdamse muziekseizoen, maar wordt komende september wordt vervangen door een Sjostakowitsj-project, waarop Gergjev slechts één concert dirigeert.

De nieuwe bestuursvoorzitter van het Rotterdamse orkest, C. Maas maakte het nieuws vanmorgen verheugd bekend. Het laatste halfjaar was twijfel gerezen aan het aanblijven van Gergjev in Rotterdam, waar hij in het komende seizoen slechts drie keer optreedt. Wel staat Gergjev in het buitenland vaker voor het Rotterdamse orkest. De bedoeling is dat hij na het komende seizoen weer vaker in Rotterdam is, aanvankelijk zes weken per jaar, daarna acht weken.

Ook waren er veel organisatorische en financiële problemen rond prestigieuze Rotterdamse muziekprojecten, zoals het concert op de Maas aan de vooravond van de finale van het voetbalkampioenschap Euro 2000 en de muzikale invulling van de manifestatie Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa in 2001.

Gergjev, sinds zijn eerste concerten in Nederland wereldberoemd geworden, heeft veel verplichtingen. Hij is chef-dirigent en artistiek leider van de Kirov Opera in St. Petersburg en vast gastdirigent van de Metropolitan Opera in New York. Daarnaast vervult hij vele gastdirigeerbeurten. Tekenend daarvoor was dat het orkest had aangekondigd dat hij vanmorgen op een persconferentie in Rotterdam zou zijn om het nieuws bekend te maken, maar dat hij niettemin in Athene was. Daar dirigeert hij vanavond, na twee concerten in Wenen. Morgen komt hij naar Rotterdam, waar hij vrijdag een concert dirigeert, waarna hij met het Rotterdamse orkest vertrekt voor een lange tournee naar Japan.

In een telefoongesprek tijdens de persconferentie in de Rotterdamse concertzaal De Doelen, liet Gergjev weten zich in de toekomst, naast zijn Russische activiteiten, te concentreren op Berlijn, Wenen, Rotterdam en New York.

    • Kasper Jansen