Financieel televisienet op Internet

Finance TV, een financieel-economisch televisiestation dat uitzendt via Internet, is vanmorgen gestart. Dat heeft het station op een `virtuele persconferentie' op zijn website (www.financetelevision.nl) bekendgemaakt.

Finance TV is een gezamenlijke onderneming van de financiële persdienst MoneyView, omroepproductiebedrijf NOB en Bank Labouchere, onderdeel van de Belgisch-Frans-Luxemburgse bankcombinatie Dexia.

Het televisiestation gaat presentaties en persconferentie van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven rechtstreeks uitzenden. Daarnaast brengt Finance TV vijf financieel-economische journaals per dag. Bezoekers van de website, die alleen goed werkt met een breedband- of ISDN-verbinding, kunnen deze uitzendingen gratis bekijken.

Abonnees die bereid zijn 350 gulden per jaar te betalen, krijgen ook toegang tot actuele koersinformatie, de elektronische nieuwsdienst van MoneyView en financieel-economische televisieprogramma's met interviews en achtergrondreportages. ,,Het tarief komt ongeveer overeen met de prijs van een abonnement op een beleggersweekblad'', aldus directeur Ronald Luijendijk van Finance TV. ,,Die hebben we als leidraad genomen.''

Finance TV heeft zich van ten minste 10.000 kijkers verzekerd via Alex, het beursordersysteem van Bank Labouchere. Beleggers die veel beurstransacties via Alex verrichten krijgen een gratis abonnement op Finance TV.

Het televisiestation richt zich zowel op professionele als particuliere beleggers. ,,Dit is voor het eerst dat particulieren zelf virtueel aanwezig kunnen zijn op de plek waar het nieuws bekendgemaakt wordt'', zegt Luijendijk. Tot nu toe is een groot deel van alle beleggers voor financieel nieuws aangewezen op secundaire nieuwsbronnen, zoals de krant.

Finance TV is niet de enige die financiële persconferenties op Internet uitzendt. Finance Web TV (www.financewebtv.com) van KPN Telecom en Tijd Beursmedia doet bijvoorbeeld hetzelfde. ,,Finance Web TV laat bedrijven betalen om hun persconferenties uit te zenden'', zegt Luijendijk. ,,Dat doen wij ook, maar wij maken daarnaast eigen journalistieke producties.''

Behalve uit het tegen betaling uitzenden van bedrijfspresentaties, verwacht Finance TV inkomsten te generen door advertenties op de website te plaatsen en abonnementen te verkopen. Verder verkoopt het station programma's aan aanbieders van breedband-Internet, zoals UPC-dochter Chello. Finance TV verwacht binnen drie jaar winst te maken.