Duitse rel over publicatie van dossiers Stasi

In Duitsland is grote onenigheid ontstaan tussen Oost- en West-Duitsers over de publicatie van spionagemateriaal uit de vroegere DDR. Oud-kanselier Helmut Kohl wil via het Constitutionele Hof publicatie van bepaalde Stasi-documenten verbieden.

In die documenten zou worden gesuggereerd dat de CDU al sinds 1976 illegale donaties naar rekeningen in Zwitserland transporteerde. Verschillende Oost-Duitse politici verzetten zich heftig tegen een verbod op openbaarmaking van Stasi-documenten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde gisteren dat kort na de val van de Muur de toenmalige regering-Kohl al opdracht heeft gegeven om bepaalde akten van de Oost-Duitse staatsveiligheidsdienst (Stasi) met informatie over West-Duitse politici te vernietigen. Dit gebeurde overigens met instemming van de SPD.

Vorige week kwam via een perspublicatie aan het licht dat de Stasi bij het afluisteren van West-Duitse politici al in de jaren zeventig op de hoogte was van mogelijke illegale geldpraktijken van de CDU. De Stasi bleek gesprekken te hebben afgeluisterd van een aantal hoofdverdachten in de huidige zwartgeldaffaire bij de CDU.

Diverse Oost-Duitse politici menen dat dit Stasi-materiaal moet worden doorgespeeld aan de parlementaire commissie, die de illegale CDU-rekeningen onderzoekt. Reinhard Höppner, minister-president van het Oost-Duitse Saksen-Anhalt, zei gisteren dat de zogeheten `wet op de Stasi-archieven' in 1991 niet is gemaakt om het publiek bepaalde informatie te onthouden. De wet beoogt zoveel mogelijk openheid over de praktijken van de Stasi om het verleden te kunnen verwerken.

Bondsdagpresident Wolfgang Thierse (SPD) zei, dat tien jaar lang de Oost-Duitsers met hun neus zijn gedrukt op de Stasi-praktijken. Nu de ,,grote jongens'' uit het Westen aan de beurt zijn, zouden die regels plotseling niet meer opgaan, aldus Thierse.

SPD-partijsecretaris Franz Müntefering en SPD-fractieleider Peter Struck zeiden de Stasi-documenten niet ,,tegen de politieke tegenstander'' te willen inzetten en de informatie onbruikbaar te vinden in het kader van het parlementaire onderzoek naar de affaire-Kohl.

    • Michèle de Waard