De redding

Johan Cruijff heeft zijn banden met Ajax verbroken, omdat zijn adviezen door het bestuur werden genegeerd. Ik slaak een zucht van verlichting. Ajax van een wisse dood gered het nieuws dringt in heel zijn heerlijkheid nu pas tot mij door.

In De Telegraaf had ik zaterdag bij Jaap de Groot, een van de invloedrijke sportjournalistieke vrienden van Cruijff, gelezen: ,,Daarom heeft de huidige leiding (van Ajax) de afgelopen week een unieke kans laten lopen (...) Zo was er binnen het circuit van oud-spelers een scenario bedacht, waarbij het water de pure Ajacied uit de mond liep. Zo zou `De Toekomst' voortaan gerund moeten worden door Tonnie Bruins Slot, Danny Blind en/of John van 't Schip, zou Piet Keizer de vacante positie bestuurslid technische zaken moeten innemen en had de kar voor de A-selectie door het duo Frank Rijkaard/Ruud Krol getrokken moeten worden.''

Een huiveringwekkend scenario, leek me: Ajax als een soort alternatieve klaverjasclub voor oud-Ajacieden die zich boven de vishengel beginnen te vervelen. Cruijff zou in dit scenario vermoedelijk door hemzelf bedacht als een onzichtbare God de kaarten uitdelen.

Het geloof in Cruijff als `de verlosser' had bij sommigen religieuze dimensies aangenomen. Zonder Cruijff was geen redding meer mogelijk voor Ajax. Ik geloof het tegenovergestelde: nu Cruijff als onrust veroorzakende adviseur van het achtertoneel is verdwenen, zal Ajax eindelijk een nieuwe bloeiperiode tegemoetgaan.

Co Adriaanse lijkt me een goede, intelligente coach met een persoonlijkheid die sterk genoeg is om het hoofd te bieden aan al die opgeblazen ego's in de top van Ajax. Louis van Gaal is teruggekeerd, maar dan in een iets minder brallerige variant. (Wil niemand deze krant naar Barcelona opsturen?) Ik verwacht ook dat Adriaanse een einde gaat maken aan de megalomane, miljoenen verslindende clubfilialen die Ajax in het buitenland heeft opgezet.

Cruijff terug bij Ajax? Er was weinig tegen geweest als hij de verantwoordelijkheid van het coachschap had willen aanvaarden. Maar Cruijff heeft daar geen trek meer in, hij wil alleen nog vrijblijvend vanaf de zijlijn adviseren. Wee de coach die dat moet verduren. Hij zal voortdurend worden gehinderd door gevraagde en ongevraagde adviezen, en als hij eigenwijs is, zal hij merken dat Cruijff zijn lijntjes heeft naar de media om zijn ongenoegen te spuien.

Adriaanse zal nu moeten rekenen op een door Cruijff geleide guerrilla van buiten de club. Want als ik me nog één blasfemische opmerking over Cruijff mag veroorloven: hij is niet vrij van rancune, zoals Van Gaal, Beenhakker en Adriaanse al eerder moesten ondervinden. Ook al zal Adriaanse met Ajax kampioen van de wereld worden, in de ogen van Cruijff blijft hij een knoeier die hem het uitzicht op een eeuwigdurende Ajax-reünie heeft ontnomen. Goden zijn nu eenmaal wraakzuchtig.

    • Frits Abrahams