D66-Kamerleden chatten dapper mee

Kamerleden van D66 debatteerden gisteravond via Internet over de invloed van dit medium op de politiek.

Gelezen in de chatbox: <tom_kok>Hallo, Tom Kok present in Delfzijl. Fasten your seatbelts for a race on the digital highway.

<Bert_Bakker>

Er chatten dus vier Kamerleden mee. Koen Baart, de griffier van de Eerste Kamer, meldt zich straks ook nog.

<tom_kok>

Als het vanavond emotioneel wordt, kunnen we nog altijd iemand bij zijn digitale strot grijpen.

Tweede-Kamerleden debatteerden gisteren per chatbox over de invloed van Internet op de politiek. Gelijktijdig hield de D66-afdeling Groningen Marenland in Delfzijl onder leiding van voormalig partijvoorzitter Tom Kok een debat over hetzelfde onderwerp. De chatters konden `Delfzijl' volgen met een webcam, terwijl de zaal on line mee kon lezen.

De aanwezige Kamerleden waren voornamelijk uit de eigen partij gerecruteerd waardoor Kok veelal voor eigen parochie preekte. Kamerleden P. Rehwinkel (PvdA) en H. Hillen (CDA) logden nog wel even in, maar door respectievelijk een overvolle agenda en digibetisme duurde dat niet lang.

Volgens Kok bestaat de Internet-hype niet uit gebakken lucht. Maar om het winstgevend te maken zouden providers gebruikersgegevens moeten verkopen, iets wat hij als een noodzakelijk kwaad ziet. ,,En als er meer wordt aangeboden via Internet, komen de gebruikers vanzelf. Ik weet zeker dat als de BVD on line gaat, dan komen er in de eerste drie uur 450.000 bezoekers.'' Kok zei uit te kijken naar een wereld die door Internet verandert in een global village. Waar de staat weliswaar een bedreigde soort is, maar grenzen en tijdzones verdwijnen.

Belangrijk discussiepunt voor D66 is het stemmen via Internet. Als het aan Bert Bakker ligt, gebeurt dat al bij wijze van proef bij de volgende verkiezingen, over twee jaar. ,,Maar eerst is de elektronische handtekening nodig. Die is nu bijna geregeld. Maar het moet en zal gebeuren – en wel een beetje snel.'' Bakker pleit voor een snellere verspreiding van Internet door het `aansluiten' van scholen en buurtcentra en ook asielzoekerscentra. Asielzoekers zouden dan contact kunnen onderhouden met `thuis', vaardigheden opdoen en de verveling verdrijven.

Hans Hillen (CDA) chatte dapper mee, maar ziet het belang van Internet niet zo zeer. ,,Op de zijkant van de gulden staat nog altijd niet `Kok zij met ons'. Dus wij hebben Internet niet nodig! Digitaal naar de kerk gaan kan trouwens al, want op God hoef je nooit in te loggen.'' Daarna ging Hillen weer geruisloos off line.

    • René Scholten