CIA erkent eigen falen tijdens Koreaanse oorlog

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA verloor in de Koreaanse oorlog (1950-1953) zoveel Koreaanse spionnen, dat ze haar eigen handelen in Korea achteraf futiel en ,,moreel verwerpelijk'' beschouwt. Dat blijkt uit vrijgegeven documenten uit die periode, die in 1973 intern door de CIA werden geëvalueerd. In de eerste dagen van de oorlog boekte de CIA enkele successen, vanaf 1951 faalde elke onderneming. Koreaanse infiltranten moesten achter de vijandelijke linies netwerken opzetten om Amerikaanse piloten en krijgsgevangenen uit Noord-Korea te helpen ontsnappen. Die politiek kostte duizenden levens zonder dat ooit een piloot of krijgsgevangene het land werd uitgesmokkeld. Pogingen om spionnen in Noord-Korea te parachuteren, leidden steevast tot verliezen van 100 procent. Toch bleef men koppig spionnen droppen. (AP)