BMW van James Bond omstreden

De kans is groot dat geheim agent 007 de sleutels van zijn splinternieuwe Duitse sportwagen moet inleveren. In de laatste drie Bond-films (Goldeneye, Tomorrow Never Dies en The World Is Not Enough) rijdt hoofdrolspeler Pierce Brosnan rond in de nieuwste BMW-modellen. Doordat het Duitse auto-concern de eerder opgekochte Britse autofabrikant Rover wil afstoten, is de anti-BMW stemming in Groot-Brittannië hoog opgelopen. Vakbonden riepen op tot een BMW-boycot. De algemeen secretaris van de bond voor hoger technisch personeel, Sir Ken Jackson noemde volgens de BBC World Service ook de Bond-films: ,,007 is een internationaal symbool van Brits patriottisme en het is ondenkbaar dat hij door kan gaan om in een van die wagens rond te rijden''. BMW heeft een overeenkomst voor zo'n 250 miljoen gulden met de productiemaatschappij van de Bond-films, Eon productions. Een woordvoerdster van Eon vindt het te vroeg om commentaar te geven op de vraag of BMW vervangen moet worden. Pas later dit jaar komt het aan de orde, zei ze: ,,Het script voor de nieuwe film is nog niet eens geschreven.'' . In de boeken van Ian Fleming reed 007 in een Britse Bentley, in de films aanvankelijk in Britse Aston Martins. Door recente fusies in de auto-industrie wordt het voor Bond nog moeilijk een echt Britse wagen te kiezen: Aston Martin is in handen van Ford, net als Jaguar, Bentley in handen van Volkswagen.